Tidningen har tidigare rapporterat om skollokalens bristande skick och Baggetorpsbornas invändning mot att bygga en ny skola i grannsamhället Marmorbyn.
– Skolan som är en arbetsplats för lärande kräver en bra arbetsmiljö, och den här skolan har ingen bra arbetsmiljö. Det är helt nödvändigt att bygga en ny skola. Skulle vi renovera skulle det kosta mer i hyra än en nybyggnation, säger nämndens ordförande Ing-Mari Frössevi (C) om beslutet.
Upprörda röster kom dock från invånarna i Baggetorp när kommunens planer på nybyggnationen blev kända. Aktiva Baggetorp menade att skolan lika gärna kunde byggas i deras ort och känner sig förbigångna i diskussionen.
– Jag förstår frustrationen i Baggetorp. Den här frustrationen är en besvikelse som lever kvar sedan 2009 när skolorna lades ner. Det som vi ville då var att man skulle göra en långsiktig planering och tänka efter, hur ska orterna utvecklas och hur ska Vingåker utvecklas i framtiden? Men det blev något annat, fortsätter hon.
Ing-Mari Frössevi menar att de välkomnar nyinflyttning, men att det ska genom en hållbar tillväxt. Något som innebär att när skolor byggs görs det genom en långsiktig planering.
Som motreaktion på kommunens förslag att bygga en ny skola i Marmorbyn, menade Aktivt Baggetorp också att en skola för elever i årskurs 4-6 skulle kunna vara en idé.
– För mig är det helt otänkbart eftersom Baggetorp har väldigt bra kommunikation till Katrineholm och skolor där som har en otroligt aggressiv marknadsföring när det gäller att få barn från Vingåker i årskurs 4-6. Så har man bra kommunikation är det en konkurrens man måste ta hänsyn till.
Samtidigt menar hon att man kan fundera på hur det ser ut om fler barnfamiljer flyttar till Baggetorp och vilka avvägningar man kan göra i framtiden.
– Då måste man tänka på hur det här samhället växer och hur det ska se ut i framtiden. Ska ha man 1-3 skola i Baggetorp då? Det finns många frågor.
Ing-Mari Frössevi fortsätter:
– Det är självklart att politiker ska lyssna, men frustrationen och besvikelsen över att skolan lades ner och som fortfarande lever efter 12 år, den får man försöka lägga åt sidan. Det går inte bara att säga att man ska bygga en ny skola, det behövs en längre planering för ett sådant skolbygge. Men det är inte uteslutet för framtiden.