I slutet av nästa år är planen att ett av projekten med att rusta upp elledningsnätet i Katrineholm ska vara färdigt. Just det projektet går ut på att byta elledningar mellan stadens ena mottagningsstation utanför Laggarhult och den andra vid Tekniska verkens anläggning intill järnvägen vid Finja.
– När det blir ett strömavbrott vill vi kunna koppla om strömmen och det möjliggör vi genom att koppla ihop dessa stationer. Arbetet genomförs i tre etapper och om allt går som det ska hoppas vi vara färdiga i slutet av nästa år, säger Mattias Johansson, projektledare på Tekniska verken.
Elnätsbytet är förknippat med att gator grävs upp och att trafiken i viss mån påverkas. I samband med att kommunen bygger om den sista etappen av Stråket förbi Shell-macken har Tekniska verken passat på att byta sina elledningar där – så att de ska slippa förstöra den nylagda asfalten.
Arbetet med de nya elledningarna från Laggarhult i riktning mot McDonald's pågår alltså. Dessa kommer sedan att läggas ned längs med Fabriksgatan och i utkanten av Stortorget. Därefter kommer det att grävas fram till mottagningsstationen på Energigatan. Det innebär att man tvingas gräva under Södra stambanan.
Förutom att lägga ned nya elledningar byter man också ut fyra transformatorstationer mellan de två mottagningsstationerna. Den ena placeras vid Inferno, där Tekniska varken har delar av sin fjärrvärmeanläggning. I samband med det tas stationen vid Sandbäcksskolan ur drift.
Även transformatorstationen inne på gården vid höghusen på Sibeliusgatan byts ut. Likaså den bakom Sörmlands sparbank samt den i närheten av Godsmagasinet. Totalt kostar satsningen uppemot 30 miljoner kronor.
På torsdagen var det dags för den nya transformatorstationen på Sibeliusgatan att lyftas på plats. En stor lyftkran var inhyrd för ändamålet. Den gamla stationen intill är tänkt att stå kvar för att senare inhysa någon typ av förråd åt Heimstadens hyresgäster.
Men när arbetet med att få den nya byggnaden på plats var avklarat gick det inte som planerat. Framför ögonen på undertecknad slog lyftkranen emot det ena hörnet, vilket fick till följd att en del av taket måste lagas.
– Det var inte bra, men det är sådant som händer, konstaterade Andreas Nordström, elsäkerhetsledare på Tekniska verken.