Vem ansvarar för rekryteringen av misstänkta spioner?

Hur är detta möjligt? Två bröder vars nationalitet borde fått varenda larmklocka på SÄPO att yla i högan sky har under tio år verkat i Sverige och på Säpo, skriver signaturen "Två pesnionerade poliser".

Hur är detta möjligt? Två bröder vars nationalitet borde fått varenda larmklocka på SÄPO att yla i högan sky har under tio år verkat i Sverige och på Säpo, skriver signaturen "Två pesnionerade poliser".

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2021-12-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under årens lopp får man med jämna tidsintervaller läsa om hur Säkerhetspolisen är något stort på spåren. Oftast slutar det hela med just ingenting. Ibland är det någon lantbrukare som handlat hem diesel och konstgödning. Ofta funderar jag på hur lite Säkerhetspolisen tycks åstadkomma men jag brukar då tänka att vad stort sker, sker tyst”. Men det finns en liten tagg eftersom samma polis med jämna mellanrum proklamerar och oroar medborgarna över allt det spionage, all den underrättelseverksamhet och all den överhängande fara som likt ett svart moln svävar över medborgarna.

Plötsligt kommer ett avslöjande och man kan läsa om en person som under tio år utfört spionage mot Sverige för främmande makts räkning.

Locket ligger fast på men plötsligt kommer det fram att denna person varit anställd på SÄPO. Mannen häktas på sannolika skäl för grov olovlig underrättelseverksamhet.

Plötsligt är de två. Den häktade har en broder som är misstänkt för samma grova brott och inte nog med detta även denna broder har arbetat på SÄPO.

Under tio års tid har två bröder verkat som spioner i Sverige och varit anställda på Säpo.

Hur är detta möjligt? Två bröder vars nationalitet borde fått varenda larmklocka på SÄPO att yla i högan sky har under tio år verkat i Sverige och på Säpo.

Jag undrar hur dessa har rekryterats, vilka bakgrundskontroller som gjorts och vad de kostat Sverige. Nu borde väl någon ställas till svars för denna till synes omöjliga rekrytering. Jag funderar dessutom hur de två bröderna avslöjades? Den förra spionen av denna kaliber avslöjades av en ”städgumma”. Något liknande den här gången?