Värna vår demokrati – rösta i kyrkovalet

Uppmaningen är att vi alla värnar vår demokrati genom att rösta i kyrkovalet, ingen ska få ta ifrån oss vår demokratiska rättighet att rösta, skriver Benny Larsson präst S i Svenska kyrkan

Uppmaningen är att vi alla värnar vår demokrati genom att rösta i kyrkovalet, ingen ska få ta ifrån oss vår demokratiska rättighet att rösta, skriver Benny Larsson präst S i Svenska kyrkan

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-09-16 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

4,9 miljoner är röstberättiga i valet till Svenska kyrkan. Svenska kyrkan har valt att ha en demokratiskt uppbyggd organisation, allt för att medlemmarna ska kunna påverka hur kyrkans verksamheter ska bedrivas. Det är en ynnest att få leva i ett land där demokrati råder, där jag kan påverka hur våra kommuner, regioner, riksdag och nu då Svenska kyrkan ska ledas framöver. Det finns allt för många länder där detta inte är möjligt i vår värld. Att då uppmana till att inte rösta blir en aning märkligt. Vad är alternativet? 

Kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige tar beslut över sådant som påverkar vardagen i Svenska kyrkan, beslut som leder oss i hur vi ska hantera allt från barnverksamhet till miljöfrågor. Därför menar jag, att med den organisation vi har idag så är det; Att verka för allas lika värde, Att verka för en jämställd kyrka, Att verka för en kyrka som värnar miljön, Att verka för en folkkyrka öppen för alla, är politiska beslut och ställningstaganden. Listan över politiska beslut kan göras längre. Så oavsett om man vill kalla sig politiskt obunden, så är man med och fattar politiska beslut.

Alla medlemmar kan nu vara med och påverka vår kyrka, något som vi ska vara stolta över och värna som rättighet. Uppmaningen är att vi alla värnar vår demokrati genom att rösta i kyrkovalet, ingen ska få ta ifrån oss vår demokratiska rättighet att rösta.