Vad betyder medlemskap i Svenska kyrkan för dig?

Som medlem kan du påverka vilka som ska styra i Svenska kyrkangenom att rösta i kyrkovalet, skriver Anneli Öljarstrand (POSK).

Som medlem kan du påverka vilka som ska styra i Svenska kyrkangenom att rösta i kyrkovalet, skriver Anneli Öljarstrand (POSK).

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-09-13 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska kyrkan har drygt 5,7 miljoner medlemmar och av dessa tillhör ca 17 000 Katrineholmsbygdens församling. I likhet med alla andra medlemsorganisationer är det medlemmarna som ger Svenska kyrkan dess existensberättigande – inte staten, biskopar eller förtroendevalda. 

Du som läser detta är kanske en av dessa medlemmar, ”av födsel och ohejdad vana” eller efter ett väl avvägt ställningstagande. Oavsett om du ser dig som varmt troende och regelbunden kyrkobesökare eller har en mer sporadisk kontakt med kyrkan, är ditt medlemskap viktigt för Svenska kyrkans fortlevnad och goda arbete. I Katrineholmsbygdens församling bidrar ditt medlemskap bland annat till att, utöver gudstjänster, möjliggöra: ”öppna kyrkis” för barn och föräldrar, språkcaféer, ungdomsverksamhet, stöd vid livskriser, rik kör- och musikverksamhet, socialt och diakonalt arbete för de mest utsatta, second hand butiken Gåvorna, underhåll av kyrkobyggnader och skötsel av kyrkogårdar samt att tjänster som dop, bröllop och begravning kan erbjudas.

Som medlem har du också möjlighet att påverka vilka som ska få förtroendet att styra Svenska kyrkan de kommande åren, genom att rösta den19 september. Om du anser att det är särskilt viktigt att: kyrkan ska styras av, engagerade och partipolitiskt obundna, församlingen ska prioritera barn- och ungdomsverksamhet, socialt arbete och musikgudstjänster samt att helgens gudstjänster återigen ska annonseras i Katrineholms-Kuriren, är det Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) som du ska lägga din röst på i kyrkovalet.