Vad är ett socialdemokratiskt löfte egentligen värt?

Vad är ett socialdemokratiskt löfte egentligen värt? Skriver signaturen "T.E" Bilden är ftån Socialdemokraternas valkampanj 2018.

Vad är ett socialdemokratiskt löfte egentligen värt? Skriver signaturen "T.E" Bilden är ftån Socialdemokraternas valkampanj 2018.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2021-06-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt socialdemokraterna fanns god beredskap inför krissituationer för t.ex. covid-19. 1,5 år senare har ändå ca 14500 människor dött i pandemin. 

Svenska pensionärer har genom socialdemokraterna i genomsnitt fått 2000 kronor mer i månaden, vilka är då dessa pensionärer som är underlag till den statistiken? I verkligheten är antalet fattigpensionärer nu fler än någonsin och vi har äldre människor som tvingats bli hemlösa.

Genom trixande med siffror så redovisar socialdemokraterna ökande siffrorna för antalet poliser men i förhållande till ökande befolkningsmängd så är antalet poliser i dagsläget istället färre. 

Socialdemokrater har vid flertalet tillfällen uttryckt att Sverige aldrig varit tryggare än nu, det fanns tidigare inga problem med utanförskapsområden och gängkriminalitet. En ny rapport från BRÅ visar dock att Sverige har flest dödsskjutningar i Europa. 

Hur var det med resultatet från PISA-mätningen kring elevers kunskaper? Lite trolleri med siffror så blev resultatet plötsligt positivt.

Löftet om lägst arbetslöshet i EU 2020 blev även det nästan raka motsatsen.

MEN, till valet 2022 kommer ny-gamla löften återigen att grävas fram och dammas av, ”Nu ska vi satsa på vården, skolan, polisen, krafttag mot brottsligheten, familjeveckor, miljön, högre bidrag”, osv. Lägg till några sporrande floskler som: ”Tillsammans är vi starka, Alla ska med…” och vips så har vi en socialdemokratisk valkampanj.

Brunnen med saker som mörkas eller trixas till för att se bättre ut, gamla eller nya löften som aldrig infrias, den brunnen verkar aldrig sina. Hur länge ska socialdemokrater, tillika Sveriges motsvarighet till ”Bagdad Bob” tillåtas fortsätta?

Några förslag på slogans inför valet 2022: ”Vi sätter S-makten framför allt”, ”För socialdemokratin i tiden”, ”Alla för S”, ”Skatt utan återbäring”, ”S – vi som tillsätter en utredning till en utredning”, ”Gjort bort dig på jobbet? – hos S får du en ny högre tjänst*”. 

(*Gäller ej om du köpt Toblerone på regeringskortet.)