Sverige behöver varenda hejarop

Debatt 19 juli 2021 21:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En liten sjuåring tittade på årets fotbolls-EM och varje match höll han på Sveriges motståndarlag. Hans föräldrar undrade varför den lille fotbollstokige killen inte längre höll på Sverige. Till slut kröp det fram att hans klasskompisar sagt att eftersom pojken inte var svensk så fick han inte heja på ”vårt” lag.

 

”Invandringen innebär en för stor kulturell belastning” och ”islam är en avskyvärd religion” det är uttalanden från ledande Sverigedemokrater. Något annat kan man inte förvänta sig från ett främlingsfientligt, högerpopulistiskt parti. Den nationalkonservativa ideologin går ut på att dela in människor i A och B-lag. Den svenska kärnfamiljen är idealet. Gränserna slutna. Historien visar inga goda erfarenheter från dessa idéer.

I dess motsats finns liberalismen. Vi som tror på att människor som är fria att vara sig själva och göra sådant de brinner för ger ett större bidrag till samhället. Vi når oanade höjder när individers kreativitet och inre kraft släpps loss. Alla ska mötas med respekt och samma villkor. Alla ska känna sig fria att heja på vilket lag de vill.

 

Fram till 2018 delades vår syn på allas lika värde av våra forna allianskollegor. Men nu hör vi hur Ulf Kristersson (M) som aspirerar på posten som vår nationsledare, generalisera om invandring som belastning och skylla gängkriminalitet och brott på invandrare.

Här går en skarp gräns för Centerpartiet. Vi vägrar normalisera och späda på den retorik som gör att sjuåriga pojkar hejar på motståndarlaget eller att grupper ställs mot varandra. Vi vägrar bereda väg för främlingsfientlighet.

 

Överallt försvaras Ulfs uttalande. Vi ”misstolkar medvetet”. Det gör vi inte alls, vi håller helt enkelt inte med. ”Det han säger stämmer”. Nej, brottslighet, bostadssegregation, låga skol- och utbildningsresultat, utanförskap och arbetslöshet i Sverige - det är problem. ”Han menar ju inte alla invandrare”. Här vill jag vara tydlig. Om Ulf Kristersson vill bli vår statsminister så behöver han ha bättre retorik än så. Då är problemet hans om han inte får orden rätt och kan uttrycka sig tydligare.

Moderater, Sverige behöver våra gemensamma krafter för en nystart efter pandemin. Den nystarten sker allra bäst med blågrön ekonomisk politik som ger våra barn kraft att växa, mer energi i företagsamheten, skapar fler jobb och minskar utanförskapet samtidigt som vi ökar takten i klimatomställningen. Vi behöver kraften från varenda människa.

Och Sverige behöver varenda hejarop.

 

Victoria Barrsäter
Centerpartiet


Ämnen du kan följa