Sunds om nya hjälte-priset: "Handlar om osjälviskhet"

Vem är en hjälte, egentligen? För Katrineholmsparet Lisa och Björn Sund handlar det om att göra skillnad för andra. De uppskattar att Katrineholms-Kuriren nu lyfter de som gjort något särskilt för andra och utser Årets lokala hjälte.

Hemma i villan på Öster är det tyst i veckorna när barnen är i skolan. Då har Björn och Lisa Sund gott om tid för att träna och spåna idéer.

Hemma i villan på Öster är det tyst i veckorna när barnen är i skolan. Då har Björn och Lisa Sund gott om tid för att träna och spåna idéer.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2020-09-29 19:29

Lisa och Björn Sund har alltid varit aktiva i olika idrottsföreningar och har ständigt olika idéer på lut som de bollar med varandra. De senaste åren har de arrangerat insamlingsevenemanget Tomtejoggen, dan före dopparedagen. 

– Vi ser oss inte som några hjältar. Men vi ställer höga krav på oss själva och Tomtejoggen är något som vi är nöjda över. Vi vill göra skillnad för andra, säger Lisa Sund. 

Idén föddes när hon såg ett luciatåg springa förbi utanför en restaurang hon besökte i Stockholm. Året därpå bjöd paret Sund in alla katrineholmare till ett insamlingsevent via sociala medier. Reglerna var enkla; I valfri tomteutstyrsel skulle deltagarna ta sig runt KK-joggens femkilometersbana.

undefined
Tomtejoggen lockade cirka 120 deltagare julen 2019. Tillsammans skänkte de 11 000 kronor till Unicef.

– Vi behövde inte snitsla eftersom vi delade ut kartor och många kunde banan. Jag sprang sist och såg till att alla kom med. Det var kul att så många engagerade sig i tomteklädseln, säger Björn Sund. 

I samband med loppet fick deltagarna skänka 50 kronor eller mer till en Unicef-insamling med julklappar till barn i katastrofområden. 2018 skänkte 98 personer 11 200 kronor och förra året deltog cirka 120 personer och de bidrog med 11 000 kronor. 

– Att genomföra Tomtejoggen var en liten insats i jämförelse med alla timmar vi lagt ner i olika föreningar, som ledare och som föräldrar till idrottande barn. Punktinsatser är jättepositivt, men jag tycker att de som stretar och är ledare flera gånger i veckan är större hjältar, säger Lisa.

Trenden går mot mindre ideellt arbete och mer korta insatser likt insamlingar via sociala medier, enligt paret.

– Men allt handlar om osjälviskhet, att göra något för någon annan, säger Björn Sund.

undefined
Björn och Lisa Sund har alltid engagerat sig ideellt i olika idrottsföreningar och har arrangerat Tomtejoggen två år i rad. Evenemanget återkommer den 23:e december i år också, om det är möjligt under rådande pandemi.

Idrotten har alltid varit familjen Sunds arena. Barnen Atle och Lova studerar på bandygymnasiet och helgerna går åt till att umgås, träna och att se matcher. Lisa Sund arbetar som idrottslärare och leder skivstångspass på Friskis och Svettis och Björn Sund är ekonom. I många år har de varit tränare i fotboll respektive friidrott.

– En gång räknade jag efter hur många föreningar vi fyra tillsammans var medlemmar i. Det blev ett tjugotal, säger Björn Sund.

Paret har fler idéer på lut, men de hålls hemliga än så länge. De uppskattar att Katrineholms-Kuriren nu lyfter fram Årets lokala hjälte. 

– Alla som nomineras kommer att vara hjältar. Juryn kommer nog att ha ett svårt men inspirerande arbete, säger Lisa Sund.

undefined
Tidningens vd, Jenny Hoflund Bergvall, vill med initiativet Årets lokala hjälte sätta ljuset på alla som gör nytta och skillnad för andra människor.

Lanseringen av Katrineholms-Kurirens Årets lokala hjälte bottnar i en vilja att lyfta fram och hylla personer som bidragit till något positivt för våra lokala orters samhällsutveckling. Tidningens vd, Jenny Hoflund Bergvall, vill med initiativet sätta ljuset på alla som gör nytta och skillnad för andra människor.

– Det finns många människor som med sina insatser bidragit med något extra och det vill vi uppmärksamma. Dessutom får vi som tidning chans bjuda på positiv läsning.

Jenny Hoflund Bergvall ser fram emot många nomineringar – oavsett om det handlar om heroiska insatser eller om eldsjälar som sliter på i det dolda.

– Vi vill att konceptet ”Årets lokala hjälte” ska vara brett och vi vill ha in nomineringar av såväl stora som små insatser – sådant som gjort gott för våra orter och dess invånare, säger Jenny Hoflund Bergvall.

undefined
Den lokala hjälten ska vara en person med lokal anknytning som har gjort något särskilt för någon eller några i vårt spridningsområde.
Både Lisa och Björn Sund har tränat sedan barnsben. På senare tid har Lisa kommit på idén att springa "tillsammans" med sina systrar via telefon i hörlurarna.
Både Lisa och Björn Sund har tränat sedan barnsben. På senare tid har Lisa kommit på idén att springa "tillsammans" med sina systrar via telefon i hörlurarna.
Så går nomineringen till

Den lokala hjälten ska vara en person med lokal anknytning som har gjort något särskilt för någon eller några i vårt spridningsområde.

Nomineringen ska innehålla en motivering om varför just den personen är din lokala hjälte och för vem/vilka det har gjort nytta. 

Uppge namn och kontaktuppgifter till både dig själv och den som nomineras. Nomineringen skickas senast den 31/10 via e-post till lokalhjalte@kkuriren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!