Straffa inte friskolebarnen med sänkt skolpeng

Utredningen föreslår att skolpengen sänks ytterligare med 9 procent för friskolor, vilket skulle göra det svårt för små friskolor att överleva, skriver Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega.

Utredningen föreslår att skolpengen sänks ytterligare med 9 procent för friskolor, vilket skulle göra det svårt för små friskolor att överleva, skriver Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-05-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikeln "Almegas syn på likvärdighet är förfärlig" publicerad den 3/5.
Gunilla Svantorp, S, går tillsammans med Caroline Helmersson Olsson, S, till angrepp på Almega (Katrineholms-Kuriren 3/5) med anledning av vårt remissvar på utredningen ”En mer likvärdig skola”. De refererar till en olycklig formulering, som vi tagit avstånd ifrån, för att slå mot både oss och sina partipolitiska motståndare. Låt mig därför klargöra både Almegas ståndpunkt i frågan.

Almega står självfallet bakom det uppdrag som skolan har när det gäller att kompensera för elevers olika förutsättningar. Den största kompensationen ligger i att skolan är skattefinansierad, vilket gör att alla elever har samma möjligheter till utbildning oberoende av socioekonomisk bakgrund. Till det finns en omfördelningsmekanism som ytterligare kompenserar för skillnader i förutsättningar. Att elever också kan välja skola i stället för att vara hänvisad till den skola som ligger närmast bostaden ökar också möjligheterna att bryta segregationen.

Det Björn Åstrands utredning föreslår handlar primärt varken om likvärdighet eller segregering, utan om att slå mot friskolor och de hundratusentals elever som valt att gå i en fristående skola. Redan idag får grundskoleelever i friskolor 20 000 kronor mindre i skolpeng än de i kommunala skolor. Utredningen föreslår att skolpengen sänks ytterligare med 9 procent för friskolor, vilket skulle göra det svårt för små friskolor att överleva och därmed minska möjligheten för elever och deras föräldrar att välja skola.

Det vänder vi oss emot eftersom skolan inte blir bättre genom att friskolebarn straffas. Frågan som föräldrar nu ställer sig är: Vill Socialdemokraterna sänka skolpengen ytterligare till friskolebarn?