Stortorget kommer att bli ett attraktivt torg

Katrineholm 10 maj 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min tro är att det kommer att bli mycket bra med ett nytt hus längs norra sidan av torget. Det kommer skapa ett stadsrum – ett torg ­– med fyra väggar. Det nya huset kommer ha en södervänd sida med vindskyddade uteserveringar, perfekta att besöka på eftermiddagar och tidiga kvällar. 

Dagens torg är enligt min åsikt en odefinierad yta som försvinner ut i ett trafikområde och som saknar både målpunkter och mysighet. Det är mycket svårt att förstå vad ni, som är emot att det ska byggas längs torgkanten, värnar om och tycker är bra med dagens torg. 

Det räcker inte att bara skapa ett torg med café och restaurang i solläge. Ett nytt hus måste också fyllas med intresseväckande verksamheter som inte kostar. Min vision är att det nya huset i bottenvåningen också ska innehålla kultur. Varför inte låta turistbyrån flytta hit med sin kunniga personal och sin fina lilla shop med lokala produkter från hela kommunen? Vi skulle då få en central kulturpunkt där biljetter och information om alla kultur- och sportevenemang, ja alla sorters evenemang skulle finnas lätt tillgängligt. Vi skapar ett fint skyltfönster för Katrineholm. 

En separat kulturlokal med plats för olika kulturella inslag finns också med i min vision. Det kan handla om utställningar, uppträdanden, föredrag, matmarknader, framträdande av elever från kulturskolan, m m. Listan kan göras lång. En glasad vikvägg mot torget suddar ut skillnaden mellan ute och inne under den varma årstiden.

Självklart finns det fortfarande plats för alla de särskilda evenemang som vi har på torget redan idag.

Mellan den nya byggnaden och järnvägen finns idag en stor otydlig trafikyta. Jag är övertygad om att den kan och bör planeras effektivare så att bussresenärer kan få god och bekväm tillgång till kollektivtrafiken och bussförare en bra arbetsmiljö.

 

Cecilia Björk (S) Ordförande kulturnämnden

Ämnen du kan följa
Byggplaner på Stortorget
Katrineholm

Busstationen kan flyttas när nya torghuset byggs

Insändare

Insändare: Huset som blev ett palats

Insändare

Insändare: Inse att Katrineholm är en småstad

Insändare

Insändare: Stortorget – kommunen låter miljonerna rulla

Insändare

Insändare: Byggplanerna på Stortorget – storhetsvansinne

Visa fler