Stoppa förstörelsen av Sveriges kulturarv

Det är svenska statens uppgift att vårda vårt gemensamma kulturarv, skriver Lars-Göran Karlsson (SD), gruppledare i Vingåker, med partikamrater.

Det är svenska statens uppgift att vårda vårt gemensamma kulturarv, skriver Lars-Göran Karlsson (SD), gruppledare i Vingåker, med partikamrater.

Foto: Arkiv

Debatt2021-09-30 21:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid Järle kvarn i Örebro län har det funnits en fördämning sedan åtminstone 1539 – möjligtvis ända sedan 1200-talet. I dag förvaltas dammen av Naturvårdsverket som beslutat om att riva ut dammluckorna för att förbättra förutsättningarna för öring och flodpärlmusslan. 

Järle kvarn är ett riksintresse och ligger i ett naturreservat som uppkom bland annat för att skydda dammen och kvarnen som kulturmiljö. Mark- och miljödomstolen har givit Naturvårdsverket rätt att genomföra rivningen, men domen är överklagad. Om Naturvårdsverket får tillåtelse att riva dammen kommer en månghundraårig kulturmiljö, där människa och natur levt i symbios, gå förlorad för evigt. 

Kvarnen är unik, men rivningen av kulturmiljöer nära vattenstråk är det inte. I stort sett alla gamla järnbruk har någon form av fördämning. Dessa rivs nu utifrån motiveringar om naturvärden som EU beslutat om. Direktiv fattade i Bryssel leder nu till förstörelse av kulturmiljöer i Sverige.

Vi menar att principen om kulturpolitiken som en nationell angelägenhet måste upprätthållas. EU-direktiv ska inte kunna användas för att motivera rivningar av kulturmiljöer i Sverige. Sådana beslut ska alltid tas inom Sveriges gränser. Det är därför under all kritik att vår regering nu tar aktiv del i en process som kan komma att förstöra ett riksintresse. Om regeringen agerar i stället för att sätta sig i knäet hos EU kan vi skydda det svenska kulturarvet samtidigt som vi värnar naturvärden. 

Vi konservativa drivs av förvaltarskapstanken. Vi anser därför att det är svenska statens uppgift att vårda vårt gemensamma kulturarv. Regeringen måste nu omedelbart nyttja de möjligheter som finns för att hävda och skydda kulturarvet på alla politiska nivåer. Allt annat är ett svek mot de tidigare generationer som byggt Sverige rikt med gedigna kulturmiljövärden såväl som naturvärden runtom vårt avlånga land.

Aron Emilsson (SD)
Ledamot i riksdagens kulturutskott

Jonas Andersson (SD)
Ledamot i riksdagens kulturutskott

Lars-Göran Karlsson (SD)
Gruppledare Vingåker