Sörmlands kommuner ljuger om sin sammansvärjning

Region Sörmland har också varit med i mörkläggningen.

Region Sörmland har också varit med i mörkläggningen.

Foto: Jens Alvin

Ledare2020-10-21 05:11
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Allmänhetens insyn kan verka obekväm för dem som arbetar för det offentliga. Men det är en viktig princip i en demokrati. Det är så medborgarna kan se hur deras skattepengar spenderas och hur myndigheter sköter sina uppdrag. När sedan medier eller andra finner brister eller felaktigheter ger det möjlighet till bot och bättring.

Men när det gäller insyn finns problem. När tidningen i våras begärde ut siffror om smitto- och dödstal på de sörmländska kommunernas äldreboenden var det locket på. Strängnäs kommun hävdade patientsekretess. De övriga åtta svarade att en sådan sammanställning av uppgifterna inte fanns. Det kunde inte heller sammanställas med ”rutinbetonade åtgärder”. Det krävdes för mycket jobb, menade kommunerna. Skrivningarna var förvillande lika.

Men det handlade inte om enskildas patientjournaler, varför sekretess blir svårt att motivera. Det var också struntprat att det saknades sammanställning av siffrorna. Av mejl från Södermanlands länsstyrelse till länsstyrelsernas samordningscentral för corona framgick att kommunerna visst hade sammanställda siffror över smittade på äldreboendena.

I EK/ST (17/10) gick det också att läsa att Eskilstunas Vård- och omsorgsnämnd i ett yttrande till kammarrätten konstaterade att det fanns en sammanställning över smittade när tidningen begärde ut siffrorna. Men att chefen inte kände till denna.

Tidningen JO-anmälde kommunerna och Region Sörmland. De granskas nu av JO. Bland annat ska myndigheten ta reda på om någon samordning skett. JO har frågat om kommunerna brukar samordna sig, om de inte brukar göra det, varför man gjort det i detta fall. Nu har kommunerna och regionen yttrat sig. 

I yttrandena till JO skriver kommunerna att man inte samordnat sina beslut, även om vissa medger att de har pratat med varandra. Från Nyköping heter det att utbytet inte hade någon påverkan på kommunens avslagsbeslut. Enligt Trosa hanterades begäran enbart internt. Och Eskilstuna har inte samrått med någon utanför kommunen. Det är lögn.

Nyköpings kommundirektör var den som i ett mejl till sina kollegor i de andra kommunerna skrev att "Vi bör kunna ge ett samlat svar", om tidningens begäran. I senare mejl framgår att Flens kommunjurist snickrade ihop det förslag på avslag som de åtta kommunerna sedan använde sig av. 

Samma kommunjurist föreslog att förhala avslaget några dagar, trots att begäran enligt lag ska hanteras skyndsamt. Johan Persson, Oxelösunds kommunchef, slog därefter fast i ett mejl till de övriga kommunerna och regionen att "Ingen kommun kommer att svara innan onsdag".

Region Sörmlands svar till JO är obegripligt. "Det fanns ingen överenskommelse mellan regionen och kommunerna med anledning av nämnda begäran eftersom regionen inte hade mottagit motsvarande begäran". Oavsett om begäran inkommit till Region Sörmland eller ej, så framgår det i en mejlväxling mellan regionens kommunikationsdirektör, Maria Karlsson och regiondirektör Jan Grönlund med flera att kommunernas kommunikationschefer och Region Sörmland kommit överens om avslaget samt att dra ut på avslagsbeslutet. 

Vad är allt detta om inte samordning?