Så vill Kristdemokraterna förändra Katrineholm

Kristdemokraetrna vill utreda ett nytt utomhusbad vid Duveholmshallen.

Kristdemokraetrna vill utreda ett nytt utomhusbad vid Duveholmshallen.

Foto: Emmilie Haglund

Debatt2020-11-30 05:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill införa kommunala vägbidrag till landsbygdsvägar. Vi vill utreda ett nytt utomhusbad vid Duveholmshallen, omställningsbar ishall till fotbollshall och att göra om Södra skolan till Kulturskola.

Inom skolan vill vi se flera mentorer i högstadiet, 75 elever/mentor. Vi vill också att lärarna ska erhålla planerad tid för veckosamtal med sina elever, cirka tio minuter. Detta för att knyta starkare band till eleven och utifrån elevens behov stötta för att ta skolarbetet framåt under kommande vecka. Vi tror också att detta leder till ökad måluppfyllelse, ökad trygghet, ordning och reda i skolan.  

Vi ser gärna en försöksverksamhet där Katrineholm får möjlighet att köpa in läkarkompetens från regionen. Målet är att ha en medicinskt ansvarig läkare (MAL). Vi behöver fler sjuksköterskor. Regionens ansvar av vård har tyvärr spillt över till kommunens verksamheter, som ger mer arbete för kommunens sjuksköterskor inom äldreomsorgen. Vi vill utreda personalkvoten (hur många anställda det ska finnas per boende) inom äldreomsorgen utifrån att egen personal ska klara sin vardag utan extra tjänster via Arbetsförmedlingen eller andra praktikplatser. 

Inom Vård och omsorg så vill vi ha samma behovsstyrda ekonomimodell för äldreomsorgen som hos bildningsförvaltningen. Arbetstyngden och behovet måste vara anpassningsbart under löpande budgetår. Vi efterfrågar en personalsatsning i kommunen som ger arbetsro från chef till medarbetare.

Om kommunen inte själv klarar utsatta mål inom skola, vård och omsorg, måste alternativ planeras. I Katrineholm finns en friskola, det finns privata alternativ för hemtjänst, men det finns inga privata äldreboenden. Kommunens uppdrag är att tillhandahålla skola, vård och omsorg plus myndighetsutövning. Lagen säger inte vem som ska utföra detta förutom myndighetsutövningen.

  Barn har rätt till en förskola eller alternativ där personal och barn får tid med varandra.  

  Barn, unga och vuxna har rätt till en utbildning som ger förutsättningar till egen försörjning.

  Äldre och funktionsnedsatta har rätt till en god och trygg omsorg, dygnet runt, året runt.

Gör ditt val 2022 och välkommen att delta!


Joha Frondelius
Marian Loley
Fullmäktigeledamöter för Kristdemokraterna
Katrineholm