Risken för smittspridning leder till försiktighet

Katrineholm 20 juli 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare som gick i KK onsdag 14 juli 

Jag förstår er önskan om att få träffas och umgås under vanliga förhållanden. Det längtar vi också efter. Vi följer utvecklingen kontinuerligt tillsammans med Regionens smittskyddsläkare och än finns inga signaler på att faran är över, tyvärr. Och det gäller särskilt personer som är i riskgrupp. 

Risken för att få covid-19 och att sprida smittan vidare, ökar ju fler personer du träffar. Därför är det viktigt att begränsa antalet möten och att hålla avstånd till andra. Det ansvaret har vi alla.  

Som verksamhetsansvariga sträcker sig vårt ansvar ännu längre. Alla våra besökare och aktiviteter som sker på våra boenden, ska ske på ett smittsäkert sätt. Det ansvaret har vi för våra boende och deras anhöriga. Vi har också ett arbetsgivaransvar som ställer krav på att vi måste säkerhetsställa en trygg arbetsmiljö för de som arbetar hos oss. Det ansvaret har vi för vår personal och deras nära och kära. All vår personal och sommarvikarier erbjuds vaccination. 

Det är av stor vikt att vi öppnar försiktigt för att försöka minimera riskerna för en smittspridning på våra vårdboenden. Aktiviteter med de äldre pågår men i mindre omfattning än innan pandemin. Aktiviteter sker främst avdelningsvis. I första hand försöker vi ha aktiviteterna utomhus för att minska risken för smittspridning. Alla större evenemang är tills vidare inställda. 

När och hur kan vi öppna upp våra idrottsanläggningar, skolor, bibliotek, arbetsplatser? Samtliga kommunens verksamheter jobbar med denna fråga. Just nu pågår intensivt arbetet med att ta fram en riskanalys inför ett försiktigt öppnande av verksamheter, bland annat av restaurangen på Igelkotten. Våra förhoppningar är att vi kan öppna restaurangen fullt ut igen den 1 september.

Om vi tillsammans håller i och håller ut är den dagen snart här.  

Anneli Larsson
chef äldreomsorgen Katrineholms kommun

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Gunillas mor fick fel vård och dog – nu har Ivo hittat brister: "En lättnad"

Krönika

Catarina Nitz: Småstadslivet måste omfamnas – då kan det bli oslagbart

Katrineholm

Vaccination öppen för 18-åringar "Jag ser ingen anledning att vänta"

Katrineholm

Mer öppet får krögare att se ljusning – hoppfull Alexandra Ydevall: "Känns som att det vänt"

Katrineholm

Carina låg i respirator i 25 dygn – får hjälp tillbaka av specialteam på Kullbergska: "Kunde inte vända mig själv i sängen"

Visa fler