Regeringens förordning missar målet

Regeringens beslut om sjukpenning till riskgrupper gäller  inte den större och mest kritiska delen av coronatiden.

Regeringens beslut om sjukpenning till riskgrupper gäller inte den större och mest kritiska delen av coronatiden.

Foto: Ali Lorestani/TT

Ledare2020-08-11 19:00
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Skydda riskgrupperna! Så har det låtit från den stund det meddelades att en allmän smittspridning i Sverige nu råder. Utöver de som är 70 år eller äldre, kan det bland annat handla om cancerpatienter och multisjuka. Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten för dessa grupper är att stanna hemma från jobbet. Konsekvenserna för riskgruppers hälsa kan bli stora, och samhällskostnaderna likaså.

Men den som ingår i en riskgrupp och som stannar hemma för att undvika smittan har inget ekonomiskt skydd, förutsatt att den inte är sjukskriven, arbetslös eller har ett jobb som kan utföras på distans. Därför har varningarna varit återkommande under pandemin: säkra sjukpenning i förebyggande syfte för riskgrupperna. Den som stannar hemma och skyddar sig själv från sjukdomen, minskar också risken för att belasta vården.

Förändringar i socialförsäkringssystemet tar i vanliga fall flera år. Men coronakrisen är en ovanlig och allvarlig situation. Tidigt har riksdagspartierna varit eniga om frågan. Men beslut har dröjt. Först i slutet av juni utfärdade regeringen, efter samtal med stödpartier och opposition, en tillfällig förordning om sjukpenning i förebyggande syfte.

Men åtgärden lämnar en del att önska. Att ansökningarna öppnar först den 24 augusti, och att pengarna därmed väntas trilla in på medborgarnas bankkonton tidigast oktober, är en sak. En mer allvarlig sak är att förordningen enbart gäller perioden från 1 juli och september ut. Någon ersättning för personer som stannat hemma i från jobbet före halvårsskiftet finns inte. Förordningen gäller alltså inte den större och mest kritiska delen av coronatiden.

I en intervju med Sveriges Radio 8/8 berättar Anette Petterson, som tillhör en riskgrupp, att hon valt att ta ut sparad semester för att kunna stanna hemma mer under pandemin. Något som enligt Försäkringskassan kan innebära att förebyggande sjukpenning kanske inte blir aktuell för henne.

Pengar till riskgrupper ska betalas ut på ordnat sätt. De som inte har rätt till ersättningen ska inte heller få den. Men många har under pandemin behövt ta snabba beslut, med litet underlag och långvariga konsekvenser. Det handlar om boende, jobb och hälsa.

Pandemin och dess följder drabbar inte alla lika. Vissa grupper är mer utsatta än andra. De ekonomiska förluster de tar för att bespara sig själv lidande bör alla medborgare så långt möjligt bära gemensamt.