Regeringens förändrade beslut om EBO är olyckligt

Katrineholm 30 juli 2020 05:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen har fattat beslut om att inte tillåta kommuner att definiera hela kommunen som utsatt område för att upphäva EBO-lagen. Ett beslut som är att beklaga, inte bara för Katrineholms del utan för alla de kommuner som likt Katrineholm valt att definiera sin kommuner på liknande sätt. Här finns ett flertal kommuner med starka Liberal partier så som exempelvis Göteborg, Landskrona och Kristianstad.

Vi i gruppen av förtroendevalda i Liberalerna lokalt stödde majoriteten i beslutet om att undanta hela kommunen från EBO. Viktigt här att poängtera att vårt ställningstagande grundade sig på de brister vi redan idag har med den kommunala välfärden och att då ställa oss negativa till att ytterligare nya boende ska bekostas (de som är under utredning och som omfattas av EBO får inte jobba) av kommunen. 

Som exempel på bristande välfärd kan nämnas extremt låga skolresultat framför allt bland de barn och unga som är nya i Sverige, en åldringsvård och hemtjänst som har övrigt att önska och inte minst den mycket höga arbetslösheten bland de nya i landet. 

Ett exempel på svårigheterna bland de senare kan nämnas att drygt 20 procent av de som ingår i kommunens arbetsmarknadsenhet är analfabeter. Dvs en uppförsbacke som heter duga innan dessa får en egen försörjning.

Vi har aldrig ställt oss negativa till att människor flyttar till Katrineholm och bidrar till välfärden – snarare tvärtom!

Björn Wahlund, gruppledare Liberalerna

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Katrineholm

Flera restauranger utsatta för fönsterkrossning

Fotboll

DM-semifinal för VFC efter stabil seger

Ekonomi, näringsliv & finans

Historisk BNP-krasch i coronakrisen

Katrineholm

Nu är öppna förskolan äntligen öppen igen

Ekonomi, näringsliv & finans

Tobaksgigant utmanar Sydafrikas virusregler

Visa fler