Politik hör inte hemma i kyrkan

Vi behöver en social kyrka, välkomnande medmänsklighet är vår viktigaste uppgift, skriver Gunnel Malm som står på POSK:s lista i Katrineholmsbygdens församling.

Vi behöver en social kyrka, välkomnande medmänsklighet är vår viktigaste uppgift, skriver Gunnel Malm som står på POSK:s lista i Katrineholmsbygdens församling.

Foto: Rickard Törnhjelm

Insändare2021-09-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Björn Blid (S) KK 4/9 angående vilka grupper som ställer upp i kyrkovalet.

Du framför åsikten att POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan) ställer upp i kyrkovalet och, enligt dig, inte är det. Opolitiska alltså. Eftersom jag själv står på POSK:s lista i Katrineholmsbygdens församling vore det intressant att höra vad du grundar det på. ..."POSK som inte, enligt egen utsaga, är politisk kan ställa upp med en politisk lista" skriver du. Jag vet inte var du hittat den politiska listan, du får gärna förklara det, eftersom den gått mig totalt förbi. Dessutom talar vi oss varma för "gudstjänster och andra aktiviteter". Ja faktiskt, eftersom vi ställer upp i ett kyrkoval vore det väl konstigt om vi inte talade om gudstjänsten. Och viktiga "aktiviteter" är diakonin, för att nämna en, därunder ryms precis det du nämner senare i din text. Vilket inte är något som ni i S har abonnemang på. Kyrkan består, som bekant, av många frivilliga och engagerade anställda, som gärna ser alla människor precis som vi andra. Men ibland kan det vara tunnsått i gudstjänsterna, där fler av oss förtroendevalda borde finnas och kanske sitta ner ett tag vid fikabordet och samtala med besökarna. Vi behöver en social kyrka, välkomnande medmänsklighet är vår viktigaste uppgift. För att visa det behöver jag inte vara politiker, politik hör inte hemma i kyrkan och kyrkans beslut. Självklart en social demokrati i våra församlingar, men inte socialdemokrati. Det är skillnaden. Den som delar den uppfattningen röstar på POSK.