Moderaterna är visst engagerat i kulturpolitik

Sverige 30 juli 2020 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På debattplats i EK/KK 23/7 fortsätter socialdemokraterna Monica Johansson och Åsa Kratz att försvara reformen med fri entré för vuxna på statliga museum. Uppfinningsrikedomen när det gäller att motivera denna dyra och orättvisa reform känner inga gränser. Nu förklaras den ökade turismen till Stockholm med fri entré på vissa statliga museer. 

Socialdemokraterna menar på fullt allvar att när människor från exempelvis Kinas välbärgade medelklass planerar resor med boende, flyg och mat för tiotusentals kronor till någon huvudstad i Europa väljer dessa till slut Stockholm för möjligheten att spara några hundralappar på entréavgiften till enstaka museum. Ett påstående som naturligtvis faller på sin egen orimlighet.

 

S för en kulturpolitisk argumentation som om krisen inte fanns och Corona aldrig har funnits. Kulturpolitik handlar för Johansson och Kratz fortfarande om vilket parti eller block som på marginalen ger mest i bidrag. De senaste månaderna har vi dock på ett brutalt sätt blivit påminda om att detta är fel. Kulturpolitik är en del av ett större politiskt sammanhang och det är så vi moderater driver helhjärtat vår kulturpolitik. Vi värnar ett tillgängligt Sörmlands museum men politik är inte bara att vilja utan också att ta ansvar för skattebetalarnas pengar!

När ekonomin tvärbromsar är kulturen den sektor som drabbats värst. Det är mycket sorgesamt och kommer få allvarliga konsekvenser för kulturen under lång tid även efter Corona.

 

Kulturen har ett egenvärde och skall vara fri. Politisk klåfingrighet skall bekämpas. Men kulturen är också en del av den jobbskapande sektorn. En modern politik som sätter arbetslinjen främst är också en politik som bygger kulturen stark. Detta är två sidor av samma kulturpolitiska mynt.

Vi moderater vill se en modern och rättvis kulturpolitik som stärker bildning, demokrati och skapar jobb och tillväxt. Kulturen är en integrerad del av politiken i dess helhet. I en tid när arbetslösheten stiger och kulturarbetare kämpar för sin överlevnad är reformen med gratis entré på ett antal statliga muséer, både orimlig och orättvis. 

 

Lotta Finstorp (M)
Kulturpolitisk talesperson och riksdagsledamot Sörmland

Abshir Osman (M) 
2:e vice ordförande Kulturnämnden, Region Sörmland


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

DM-semifinal för VFC efter stabil seger

Olyckor, katastrofer

Person saknad efter sommarstugebrand

Fotboll

Olsson: "De gav mig några fulingar"

Olyckor, katastrofer

Två allvarligt skadade i mc-olycka

Politik

Kärnvapennedrustning får forskningscentrum

Visa fler