Minns 9 november!

9 november är en dag att minnas för att hedra nazismens offer. Skriver Anita Johansson, Göran Svenningson för styrelsen Vänsterpartiets lokalförening
Katrineholm.

9 november är en dag att minnas för att hedra nazismens offer. Skriver Anita Johansson, Göran Svenningson för styrelsen Vänsterpartiets lokalförening Katrineholm.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2020-11-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 9 november är en dag att minnas för att hedra nazismens offer. Under några novemberdagar 1938 hetsade Hitlers regim sina paramilitära SA-styrkor och sympatisörer till förföljelser mot den judiska befolkningen i Nazityskland.  400 mördades och 30.000 skickades till koncentrationsläger; hus, affärer och synagogor förstördes. Det föregick det fruktanvärda mördandet av judar, romer, funktionsnedsatta, hbtq-personer, vänster- och fackföreningsfolk, som skedde några år senare i Förintelsen.

Men att minnas får inte bara vara en tradition utan också en maning att idag bekämpa främlingsfientlighet/rasism var det dyker upp, vilka former det än tar sig och vem det än riktar sig mot. I denna tid när högernationalism /extremism breder ut sig följer rasism, antisemitism och islamofobi. Rasismen gror ju i samhällets orättvisor. Trots att Sverige och övriga västvärlden är rikare än någonsin växer de sociala och ekonomiska klyftorna med allt fler otrygga anställningar, försämringar för arbetslösa och sjukskrivna och brister i välfärdssystemen. Känslan av maktlöshet kan föda otrygghet, syndabockstänkande och hat - en grogrund för rasistiska och fascistiska rörelser och partier. 

Progressiva och humanistiska krafter får här inte stå passiva – vi måste samla oss till gemensamma protester mot rasism och högerextremism och till kamp för trygga jobb och en bra välfärd för alla.

-Bekämpa rasism, antisemitism och islamofobi!

-För alla människors lika värde – stoppa högerextremism och fascism!