Medarbetarna sliter hund – kommunen går miljoner plus

Efter år av arbete i vård och omsorg, med Katrineholms kommun som arbetsgivare, är jag nära nog att ge upp, skriveri nsändarskribenten. Personen på bilden har ingen koppling till insändaren.

Efter år av arbete i vård och omsorg, med Katrineholms kommun som arbetsgivare, är jag nära nog att ge upp, skriveri nsändarskribenten. Personen på bilden har ingen koppling till insändaren.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Insändare2021-10-26 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tar mig för pannan… igen! Katrineholms kommun går 89,1 miljoner i plus och fortfarande ”blöder” verksamheterna som ska stötta dem som har behov av vardaglig omsorg. Min tanke går då till LSS, barnomsorg, skola och socialtjänst.

Jag har förstått att en del av pluspengarna är statligt bidrag för rådande pandemi samt att kommunen sålt av egen mark. Men, de dryga 11 miljonerna som tillfaller vård- och omsorgsnämnden är till stor del sparade pengar där man inte tillsatt ”tomma stolar” inom sin administration. Där har man för en gångs skull gjort rätt! Administration är, enligt min åsikt, inte prioriterat när det är skriande behov av personalbemanning för oss som jobbar ”på golvet”. 

Efter år av arbete i vård och omsorg, med Katrineholms kommun som arbetsgivare, är jag nära nog att ge upp. Jag har ställt samma frågor på arbetsplatsträffar, till de otalet chefer jag haft under åren som gått:

Kan vi uppfylla LSS-uppdrag, genomförandeplaner med mera, utifrån den slimmade personalbemanning vi har?

Ska vi ständigt skriva avvikelser och tillbud för, att synliggöra problemet med underbemanning?

Eftersom vi ständigt är underbemannade, ska vi använda tid efter avslutad arbetsdag för att olönat skriva avvikelser och tillbud?

Dessa frågor har alltid bemötts med retorik… ja, som skolade politiker har man valt att ”gå som katten kring het gröt” och hänvisat till aktuell statistik. På så sätt undviks ämnet och frågorna upplevs vara oväsentliga. Det är kränkande att inte nå fram, att inte bli hörd eller bekräftad i sina frågor som berör såväl personal som tredje person. 

Katrineholms kommun har sin värdegrund i RÖTT: Respekt, Öppenhet, Tydlighet, Tillit. Förhoppningsvis, har den som stiftat begreppen i värdegrunden också ett gott förhållande till innebörden. Katrineholms kommun har det definitivt inte!