Flera av kommunens lekplatser är gamla, omoderna och uttjänta. Dessutom har många barn numera tillgång till enklare lekutrustning i form av exempelvis gungor och studsmattor hemma i sin egen trädgård. Det konstateras i den lekparksstrategi som samhällsbyggnadsförvaltningen har tagit fram, som ska ligga till grund för hur framtida lekplatser utformas och var de ska ligga.
I strategin förelås att Katrineholms centralort ska ha fyra stora lekparker, kallade stadsdelsparker. En av dem finns redan – lekparken i Sveaparken som invigdes 2018.
De andra tre föreslås ligga på Norr, Söder och Väster.
På Norr skulle parken kunna ligga norr om Stensättersgatan, i anslutning till uppvuxen vegetation och nivåskillnader i naturen.
– Det är en otrolig fördel om det finns natur i anslutning till parken. Det stimulerar en annan sorts lek när man kan vistas i orörd naturmark och inte bara i en konstruerad lekpark, säger projektledaren Håkan Stenström.
På Söder är förslaget att en ny lekpark anläggs i anslutning till Backavallen. På Väster finns redan en större närlekpark – Nävertorpsparken – men den avgränsas av trafik och det saknas naturmark. Därför föreslås en ny stadsdelspark vid de stora kullarna vid Stora Malmsvägen, där det redan leks mycket vintertid.
– Vi vill skapa mer attraktiva lekparker som ger möjlighet till olika typer av lek. De ska vara lättåtkomliga och vända sig till en större målgrupp och fungera som mötesplatser över generationsgränserna, säger Stenström.
Förra året fanns 36 lekparker på allmän platsmark – alltså utöver lekplatser på bland annat skolor. Flera av dessa kommer sannolikt att tas bort i samband med att de nya stora parkerna byggs. Det handlar om mindre lekplatser som anses ha lågt lekvärde. De ligger ofta inne i villaområden och kan vara svåra att hitta till.
Varför kan man inte ha kvar de små lekplatserna samtidigt som man bygger stora?
– Pengapåsen är begränsad och vi vill få ut så mycket som möjligt av pengarna, så att det kommer till nytta och glädje för så många som möjligt. De som bor i villaområden har det ganska förspänt med ytor för lek, säger Stenström.
Lekparksstrategin är nu ute på remiss till bland annat kommunala nämnder, KFAB, polisen, funktionsrättsrådet och Generation pep.
– Jag hoppas att vi får in massor av synpunkter. Det är bra om vi tycker olika, då kommer vi framåt.