Levande landsbygd förutsätter en rik natur

Vargen är inte Miljöpartiets “allt”. Däremot är biologisk mångfald en väldigt central fråga för oss, och där ingår givetvis även vargen, skriver tre representanter  för Miljöpartiet de gröna i Sörmland.

Vargen är inte Miljöpartiets “allt”. Däremot är biologisk mångfald en väldigt central fråga för oss, och där ingår givetvis även vargen, skriver tre representanter för Miljöpartiet de gröna i Sörmland.

Foto: Paul Kleiven/ NTB/ TT

Insändare2021-07-26 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på inlägget "Levande landsbygd förutsätter en rik natur" publicerad den 13 juli.

I vissa debatter är man dömd att inte nå fram. Det tycks som om Hans Gabrielsson inte riktigt hör det vi faktiskt säger. Det nästan mytologiska hatet mot en enskild djurart, vargen, som påstås vara inplanterad trots att den har funnits i Sverige lika länge som människan, ja det hatet tycks svårt att rå på.

Vargen är inte Miljöpartiets “allt”. Däremot är biologisk mångfald en väldigt central fråga för oss, och där ingår givetvis även vargen. Vi är helt för att fårägare får bidrag till stängsel och ersätts för förlorade djur. Många i vårt parti, inte minst i Sörmland, bor på landsbygden och vistas regelbundet i skog och mark för att vandra, campa, plocka svamp och bär - eller arbeta i skogen, som en del av oss miljöpartister faktiskt också äger och brukar. Vi ser det som helt självklart att varg och andra rovdjur finns i naturen, även om de konkurrerar med jägare om viltet.

Som tur är lever vi i en demokrati där vi kan föra fram och bryta våra åsikter mot varandra. Hans Gabrielsson har andra partier att rösta på om han är missnöjd med vår politik. Den som däremot förstår vikten av att bevara ekosystemen och vill kombinera säkerhet för tamdjur med respekt för skogens vilda djur - den väljaren har ett stabilt parti i Miljöpartiet. Vi står upp för allemansrätten och strandskyddet, vi står för en skogspolitik där nyttjande av skogen på olika sätt kan kombineras med en rik biologisk mångfald. Det är bara på det viset vi lägger en stabil grund för en levande landsbygd.