KD kritiska mot den svenska strategin under pandemin

Katrineholm 6 juli 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”När coronapandemin nådde vårt land valde den S-ledda regering en helt annan strategi för att förhindra och begränsa smitta av coronaviruset än många andra länder i Europa. Få restriktioner och riskgrupper skulle skyddas. Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering var det som gällde och personer över 70 år skulle hålla sig hemma. Ingen ”lockdown” behövdes som våra nordiska grannar valde för att få stopp på den farliga smittan. 

Strategin ledde till att smittan spreds mycket snabbt och vi blev hårt drabbade i Sörmland. På mycket kort tid fick vi ställa om våra samlade sjukvårdsresurser för att kunna ta hand om covid-19 patienter i länet. En heroisk insats av våra medarbetare på alla nivåer gjorde detta möjligt, det kan inte nog betonas vilka oerhörda ansträngningar som gjordes, från högsta ledning till samtliga verksamheter. 

Med samhällsfarlig smitta krävdes provtagningar och smittspårning. Larmen om smittspridning på äldreboenden blottade helt Sveriges dåliga beredskap för att hantera en samhällsfarlig smitta och skydda våra mest sköra äldre från att drabbas. 

Med facit i hand så här långt kan vi konstatera att över 5 000 personer avlidit efter att ha blivit sjuka i covid -19, att jämföra med övriga nordens länder med drygt 1 000 avlidna tillsammans. Statsepidemiolog Anders Tegnell har hela tiden hävdat att Sverige haft den mest uthålliga strategin men de höga dödstalen fått Anders Tegnell att tänka om. Han anser att fler åtgärder borde har gjorts för att förhindra smitta.

Regeringen med statsminister Stefan Löfvén i spetsen valde en strategi som har kritiserats av många med all rätt.  Det har kostat på rejält att ställa om vården, både för personalen i verksamheterna och ekonomiskt. Vi har inte kunnat ta vårt sjukvårdsuppdrag fullt ut, varje dag växer vårdköerna och vårdskulden med den. När får vi slut på smittspridningen och kan börja vårda de som har fått vänta och fortfarande väntar på vård- och behandling? 

Marie – Louise Forslund Mustaniemi, Gruppledare på region Sörmland (KD)

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Katrineholm

Två ungdomar döms för misshandel vid stationen

Ledare

Belaruser vågar mer om omvärlden ser dem

Nyetableringar

Nytt företag startar i Katrineholm: Eh Förvaltning AB

Politik

Libanons parlament debatterar omstritt nödläge

Politik

Internetjättarna ska motverka desinformation

Visa fler