KD föreslagit nationella satsningar i äldreomsorgen

KD har under lång tid föreslagit omfattande nationella satsningar inom äldreomsorgen. Skriver Pia Steensland (KD) Riksdagsledamot och Marian Loley (KD) ordförande Katrineholm med flera.

KD har under lång tid föreslagit omfattande nationella satsningar inom äldreomsorgen. Skriver Pia Steensland (KD) Riksdagsledamot och Marian Loley (KD) ordförande Katrineholm med flera.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2020-07-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändaren "Nästa gång du röstar tänk på konsekvenserna av ditt val" publicerad den 24 juni.

” Urban Lundin anklagar den 24 juni KD för att vara ansvariga för den höga dödligheten av covid-19 inom äldreomsorgen. Vi kristdemokrater är de första att beklaga det sorgliga utfallet men menar att ansvarsfrågan inte är så enkelt. Det är däremot uppenbart att en strategi som tillåter en hög grad av smittspridning i samhället, kräver ett tydligt nationellt ledarskap för att skydda de mest sårbara. Regeringen lämnade över smittskyddsansvaret inom äldreomsorgen till 290 kommuner. Det duger inte.

KD har under lång tid föreslagit omfattande nationella satsningar inom äldreomsorgen. Dessvärre slopade regeringen 2019 satsningen från KD/M-budgeten som skulle stärka personalkontinuiteten. Inte heller KD:s förslag under conona-krisen om att omvandla timanställningar till tillsvidareanställningar hörsammades av regeringen. Det är beklagligt. Förslagen kunde ha minskat smittspridningen inom äldreomsorgen. 

Strax före pandemin tillsatte regeringen ett råd av erkända äldreforskare. Rådet förordade bland annat en samordnande funktion mellan de 290 kommunerna, mer skyddsutrustning, mer testning. Vi välkomnar initiativet men beklagar att regeringen enligt Ekot inte lyssnade på forskarna.

KD lyfte redan i mars vikten av att tillsätta en coronakommission. Nu är kommissionen äntligen på plats. Den kommer ge svar på ansvarsfrågan men framförallt ge kunskap om vad som kunde gjorts annorlunda. Det är avgörande för att skapa en trygg äldreomsorg.