Katrineholms skolor bör redovisa betyg och resultat

Katrineholm 1 augusti 2020 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter Högsta domstolens besked om att inte ge prövningstillstånd av domen i Kammarrätten december 2019 kommer Skolverket från och med i september sluta med att publicera statistik om enskilda skolors resultat. Detta innebär i praktiken en dödsdom för ett öppet och demokratiskt skolsystem. 

 

Beslutet är en konsekvens av Statistiska centralbyråns (SCB) nya policy vann laga kraft i kammarrätten i Göteborg i december förra året, och innebär att vad som tidigare varit självklara offentliga handlingar, som betyg, resultat på nationella prov, andelen behöriga lärare och antal elever, blir nu hemligstämplat.

Det är ett hårt slag mot offentlighetsprincipen när fullständigt basal information göms bakom sekretess, och som så ofta annars är det ytterst eleverna som drabbas.

 

Den statistik och information Skolverket tills nu offentliggjort vittnar om vilka skolor och arbetssätt som faktiskt fungerar, och är därmed extremt viktig i kampen för en jämlik kunskapsskola. Det finns otaliga exempel på när man med hjälp av den sortens siffror kunnat jämföra skolor, synliggöra problem, kräva ansvar och faktiskt åtgärda dem.

Den dom som nu Skolverket tvingas arbeta utefter är inte bara ett hån mot offentlighetsprincipen som sådan, utan kanske främst gentemot de elever och föräldrar som förlorar möjligheten att jämföra skolor. Ett skolsystem som grundar sig i valfrihet och konkurrens är ofullständigt utan informationsfrihet.

 

Utan tillgång till information kan man inte anta att elever och föräldrar ska kunna göra ett informerat skolval. Transparens är själva grundbulten för att systemet ska fungera och kunna motiveras. Domen blir därför ett typexempel på när man lyckats kasta ut barnet med badvattnet.

Liberalerna kommer, genom Inger Hult, därför till nästa möte i bildningsnämnden yrka på att bildningsförvaltningen fortsätter att redovisa resultat från våra kommunala skolor och att förvaltningen bjuder in Kunskapsskolan att göra detsamma.

Björn Wahlund (L)
Gruppledare Katrineholm

Inger Hult (L)
Andre vice ordförande bildningsnämnden Katrineholm

Petri Henriksson (L)


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sörmland

Ökat nyföretagande i Sörmland: "Stark framtidstro"

Katrineholm

Stökig man hotade skada sin hund med skjutvapen

Katrineholm

Flera restauranger utsatta för fönsterkrossning

Katrineholm

Skolan redo att ta emot gymnasieeleverna igen

Fotboll

DM-semifinal för VFC efter stabil seger

Visa fler