Katrineholms kommun måste lösa dagvattenproblemet

Lasstorp koloniområde.

Lasstorp koloniområde.

Foto: Henrik Wising

Debatt2021-05-29 04:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är en av de odlare i Lasstorps koloniförening som drabbats av dagvattenöversvämningar. 

Det rör sig om ett tiotal lotter av 71 som är hårt drabbade och det måste gå att lösa med en rejäl markhöjning mot Lasstorpsdiket. Kostnad för denna åtgärd skall då ställas mot kostnad av en eventuell flytt av delar av kolonin eller hela. Man behöver inte ha speciellt höga matematiska kunskaper för att inse att en markhöjning är det billigaste alternativet.

Det finns andra aspekter på de i Katrineholm kommunala åtgärdsförslaget. Våra egna medlemmar har lagt så otroligt jobb för att själva säkerställa sina lotter från översvämningar att man definitivt inte är beredda på någon flytt. Att kommunen inte tar hänsyn till detta är diskriminerande.

Vi är en stadsnära odling, vilket ligger i tiden och för våra flertalet icke bilburna medlemmar är detta viktigt. För boende runt om oss och för förskola, skola och äldreboende är kolonianläggningen en mycket attraktiv miljö att promenera i. Jag har träffat tidigare S-politiker som också tar avstånd från en flytt av koloniföreningen. Frågan kan nog bli ganska känslig vid kommande kommunalval.

Jag träffar förbipasserande när jag är på min koloni och man har framfört synpunkter på det vansinniga förslaget på flytt av kolonin. Man har upplevt det som mycket positivt att få följa årstiderna kring det mångkulturella odlandet och följa föreningens aktiva integreringsarbete. 

Det skulle innebära en mycket stor prestigeförlust för kommunen med en flytt, däremot vill vi gärna se en utvidgning av fler koloni- och odlingslotter eftersom det finns kö på nya odlare. Vid ett ökat bostadsbyggande på Norr kommer efterfrågan öka.

Slutligen. Det är inte Lasstorps koloniförening som är orsak till kommunens dagvattenproblem och därför skall vi inte bära skulden. Lös våtmarksproblemen och väv in det i Näsnarens ekologiska system. Balansera våtmarkerna med skapande av en unik ekologisk miljö där vi och Näsnaren utgör huvudattraktionerna.

Låt det sunda förnuftet få råda.

Leifgunnar Wågenberg
Vice ordförande Lasstorp Koloniförening