Katrineholm behöver ett härbärge

Det är minst sagt upprörande att en småstad inte fixar ett härbärge till de som av olika anledningar har hamnat långt ner på den sociala stegen, skriver Birgitta Ahlsén. Personen på bilden har ingen koppling till insändaren.

Det är minst sagt upprörande att en småstad inte fixar ett härbärge till de som av olika anledningar har hamnat långt ner på den sociala stegen, skriver Birgitta Ahlsén. Personen på bilden har ingen koppling till insändaren.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-09-24 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan några månader tillbaka har jag lärt känna några hemlösa som bland annat bor på järnvägsstationen. Ungdomar kastar sten på dem och visar ett förakt som ingen ska behöva ta. Personal plockar ut och slänger deras saker om de hemlösa går ut och röker. Undrar om de skulle göra liknande med resandes väskor? Det är minst sagt upprörande att en småstad inte fixar ett härbärge till de som av olika anledningar har hamnat långt ner på den sociala stegen. Det är både kvinnor och män som vistas där. Helt klart att det modulbygget vid Karsudden inte räcker till. Det är dessutom ett boende utan tillsyn. Skrattretande om det inte vore så tragiskt. 

Jag riktar mig till politiker och till de som har makt att förändra situationen för människor som måste leta efter nattboende varje natt. Det är inte värdigt att de inte ska ha ett vettigt alternativ till natten. Hur ska någon kunna sköta medicinering, sjukvårdskontakter och socialtjänsten? En fredag försökte jag komma i kontakt med någon på kommunen för att vara behjälplig för en hemlös som hade bett mig om hjälp.  Jag fick till slut tag i en empatisk handläggare på vård och omsorg som sa att de kan ordna kontakt med fysioterapeut och sjukvård om den som söker till exempel boende har kontakt med någon som har ett rum för den hemlöse. Hur många har det?

De flesta vet att många inte förmår att planera för ett boende för natten. Vänner släpper inte in någon i sin lägenhet för då kan de mista sin egen lägenheten. Så detta med ett härbärge med tillsyn skulle lösa situationen mellan sjukvården och kommunen. Vad jag förstår anser de styrande eller är det professionen att de inte ens kan betala hyran för en lokal till de hemlösa.  En lokal där de hemlösa kan landa och träffa de privata hjälparna som delar ut mat och är behjälplig med annan nödvändig hjälp. Det går bra att bygga tjusiga lägenheter för folk som har pengar. Man brukar säga att ett samhälle som inte ger alla chansen till ett drägligt liv, där finns ingen solidaritet.

Det vore kanske bra om de styrande politikerna gjorde studiebesök till grannkommunerna Eskilstuna och Nyköping för att se hur de löst situationen. Nu väntar höst och vinter och situationen börjar vara desperat. Eller måste något kriminellt göras för att få rum och kost?