Judehatet lever gott på mångas dåliga omdöme

Sverige 13 oktober 2021 21:07
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Förintelsen måste förbli en del av vårt gemensamma minne. Vi måste komma ihåg den roll den tyska diktaturen och antisemitismen i nazistideologin spelade i folkmördandet.

Det är det Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism handlar om. Konferensen inleddes på onsdagen. Den skulle egentligen ha genomförts förra året, 75 år sedan andra världskrigets slut, men flyttades på grund av pandemin.

Som värd för evenemanget står statsminister Stefan Löfven (S). Representanter för ett femtiotal länder samt för FN, EU, katolska kyrkan, Youtube, Facebook, Tiktok, Google deltar. 

 

De stora nätplattformarnas deltagande är viktigt. De senaste åren har vi sett mängder med dokumentation om hur konspirationsteorier sprids på olika forum. En rapport från den antirasistiska stiftelsen Expo visar hur det ser ut. Tillsammans med den tyska demokratiorganisationen Amadeu Antonio Foundation och brittiska HOPE not hate undersöker Expo förekomsten av antisemitism på flera nätplattformar, bland annat Facebook, Instagram, Telegram, Tiktok, Twitter, Youtube.

Och på samtliga finns antisemitiska uttryck, material och organisationer. Men mängden, innehållet och syftet varierar. Det är förintelseförnekande och vanföreställningar om judars inflytande på världspolitiken. Att det även förekommer rekrytering till extrema våldsbejakande organisationer på plattformarna är mycket allvarligt. 

 

De förslag om uppdaterade riktlinjer och mer moderering av antisemitiskt material som Expochefen Daniel Poohl lägger fram kan vara en väg framåt. Lägger nätbolagen i en extra växel kan de kanske få bort mycket av det allra värsta. Samtidigt är det svårt att helt rensa ut sådant från plattformarna. 

Många som sprider dessa hatbudskap undkommer kontroller genom att använda sig av kodord eller döljer sin antisemitism och judehat inlindat i "skämt". För att inte sådant ska spridas på nätet krävs att folk är källkritiska och idkar självkontroll på nätet. Det innebär att man funderar en extra gång innan man delar länkar och artiklar. Politiker och andra inflytelserika personer har särskilt stort ansvar för att inte sprida desinformation, konspirationsteorier och hatpropaganda. 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fastighetsaffärer

De köper dyraste huset i Hälleforsnäs hittills i år - priset: 3 000 000 kronor

Fastighetsaffärer

69 kvadratmeter stort hus i Katrineholm sålt till ny ägare

Ekonomi

Så många får sluta på Nevs

Ekonomi

Volvoägare har bolag i skatteparadis

Ekonomi

Peab räknar med stigande byggkostnader

Visa fler