FUB på knäna om inte kommunbidragen ökar

Utan höjda kommunanslag, kan FUB nästa år tvingas inskränka Lekotekets verksamhet för barn med stödbehov. ”Läget är bekymmersamt.”

FUB:s ordförande Kjell Clasborn är orolig för hur kommunernas anslag kan påverka Lekotekets verksamhet.

FUB:s ordförande Kjell Clasborn är orolig för hur kommunernas anslag kan påverka Lekotekets verksamhet.

Foto: Roger Culmsee/Stina Järperud/arkiv

Katrineholm2020-12-20 10:02

Det säger Kjell Clasborn, ordförande i Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Katrineholm, Flen och Vingåker.

FUB är beroende av kommunerna för att driva Lekoteket i Katrineholm. Den specialpedagogiska verksamheten hjälper förskolebarn med funktionshinder att utveckla sina förmågor med hjälp av lek.

Under senare år har antalet barn ökat kraftigt. I fjol var de rekordmånga, 144, vilket är mer än dubbelt så många som 2010. Bakom ökningen står särskilt nyinvandrade barn.

Kostnaden för Lekoteket nästa år beräknas till 1,1 miljon kronor. FUB:s möjlighet att bära den, är genom kommunala anslag. Hittills ser det mörkt ut.

I veckan beslutade Vingåker, med hänvisning till sin ekonomi, att ligga kvar på årets bidragsnivå. Katrineholm och Flen har ännu inte spikat bidragen för 2021.

– Utan täckning för kostnaderna får vi ta ställning till att minska anställningstimmarna. Då måste vi också ta en diskussion vi aldrig behövt ta tidigare: vilka krav vi ska ställa på barnens och familjernas möjlighet till stöd.

En konsekvens kan bli att Lekoteket slutar låna ut specialpedagogiska leksaker till förskolorna. I värsta fall, säger Clasborn, kan FUB tvingas begränsa målgruppen.

undefined
Det ökade trycket på Lekoteket är inte det enda skälet till att anslagen behöver höjas, påpekar Kjell Clasborn.

Utan FUB:s insats skulle kommunerna själva få driva Lekoteket. Bidragsmodellen utgår från antalet kommuninvånare, vilket innebär att Katrineholm står för den största delen av kakan.

För att möta det ökade trycket, har FUB utökat från en specialpedagog till 1,5 tjänst. Men bidragen räcker knappt till heltidstjänsten.

I fjol resulterade det i ett underskott på drygt 215 000 kronor. I år tror Clasborn på ett bättre resultat. När Katrineholms kommunstyrelse delade ut extra miljoner till föreningslivet, fick FUB 100 000 kronor. Samtidigt har Lekotekets kostnader minskat till följd av corona.

Även om läget för 2021 ser mörkt ut, är det inte hopplöst. Från vård- och omsorgsnämnden har Clasborn fått signaler om att Katrineholm, för första gången sedan 2013, nästa år kan ge mer till Lekoteket.

– Då bör vi kunna hanka oss fram ett tag till.

På sikt krävs dock att anslagen ökar, påpekar FUB. Skälet är inte bara det ökade barnantalet och insatsen Lekoteket gör för integration och familjers syn på funktionshinder:

– Många av de tillkommande barnen har en svårare problematik än vi varit vana vid, vilket kräver mer tid vid de enskilda besöken och ibland också tätare kontakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!