Ishallen en satsning på folkhälsan

Vi som leder kommunen ser till helheten och har förmågan att göra flera saker samtidigt. Skriver Anneli Hedberg (S)Ordförande Service- och tekniknämnden och Folkhälsoutskottet.

Vi som leder kommunen ser till helheten och har förmågan att göra flera saker samtidigt. Skriver Anneli Hedberg (S)Ordförande Service- och tekniknämnden och Folkhälsoutskottet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-05-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Klimatmål viktigare en ny ishall" publicerad 20/5.

Insändarskribenten Nemi ställer i en insändare vård, skola, omsorg och klimatmålen mot en ny ishall. Det är enkelt.

Vi som leder kommunen ser till helheten och har förmågan att göra flera saker samtidigt.

Skola, vård och omsorg är för oss högst prioriterat och det är därför de verksamheterna får över 80 % av kommunens budget. Vi bygger nu nya skolor och ett nytt äldreboende som färdigställs i år.

Utöver det satsas det medel för kultur, idrott och fritid för barn och ungdomar så att det ges förutsättningar till en aktiv, trygg och rolig fritid. I dagarna presenterade Världshälsoorganisationen en studie där 45 länder jämförs, som visar att svenska skolbarn rör på sig minst bland dessa. Det måste vi ändra på så att den generation som nu växer upp motiveras till daglig fysisk aktivitet för att förbättra den psykiska och fysiska hälsan som annars kräver extra insatser hos elevhälsan, socialförvaltningen och sjukvården.

Den nya ishallen är en av flera idrotts- och fritidssatsningar i Katrineholm som ska välkomna skolor, allmänhet, föreningar och besökare året om. Ishallen kommer att vara energieffektiv med ett miljö- och hälsosäkert kylmedel och ha miljövänlig och energisnål belysning. Energilösningar, bland annat med hjälp av solceller på taket, tar hand om överskottsvärme för uppvärmning av andra byggnader samtidigt som befintliga idrottsplatser energioptimeras. 

Detta ligger helt i linje med kommunens framgångsrika miljöarbete vilket nyligen uppmärksammats av Aktuell Hållbarhet som rankar Katrineholm som bästa miljökommun i Sörmland och på plats 17 av 290 kommuner i Sverige.