Isarenan energieffektiv: "Kan liknas vid en stor frys"

Isarenan är mycket energieffektiv, som kan liknas vid en stor frys, skriver Håkan Stenström, samhällsbyggnadsförvaltningen och Karin Engvall, service- och teknikförvaltningen.

Isarenan är mycket energieffektiv, som kan liknas vid en stor frys, skriver Håkan Stenström, samhällsbyggnadsförvaltningen och Karin Engvall, service- och teknikförvaltningen.

Foto: Anders Göransson

Insändare2021-08-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen "O.Strutz" (13/8) den om det är vettigt att ha isarenan öppen på sommaren.

Katrineholm och Backavallen ligger i framkant när det gäller energilösningar. Backavallen gör både sin egen värme och kyla, och med nya isarenan på plats gör vi faktiskt av med mindre energi än innan!

När vi gör kyla till isen tar vi till vara på värmen som genereras och den lagras i vår bergvärmeanläggning. Konstgräset fungerar även som en stor solfångare som för ner värme i berget. Den värmen tas upp och används när den behövs, till exempel göra varmvatten till alla duschar eller värma upp alla lokaler. Elen till att hålla is under sommarhalvåret görs med hjälp av de solceller som är placerade på isarenans tak.

Naturisar är det minst energislukande lösningen. Men vi vet att vi inte kan ha naturisar under några längre perioder. Konstfruset utan hall klarar inte heller av att hålla is under vintermånaderna då vintrarna blir allt varmare. Så för att kunna erbjuda is till Katrineholmarna byggdes en isarena. Den är mycket energieffektiv, som kan liknas vid en stor frys. Det låter kanske konstigt, men när vi släpper isen i arenan så går det åt lika mycket energi att frysa den igen som det gör att hålla isen frusen under cirka tre månader. 

Energihushållningen är viktig för oss, alla lampor i isarenan är rörelsestyrda och kan programmeras i olika styrkor, allt för att hålla ner energiförbrukningen.

Vi jobbar hela tiden med att effektivisera och göra vårt sportcentrum mer energieffektivt.