Inför krav på bältesanvändning i A-traktor

Insändare 25 oktober 2021 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i MHF-Ungdom tycker det är otillfredsställande att unga riskerar sin hälsa genom att lagstiftarna inte lyckats få till lagkrav på bältesanvändning i A-traktorer.  A-traktorer byggda på moderna fordon med airbagar har konstruktionen beräknad att fungera tillsammans med bälte, vilket kan göra att bälteslösa riskerar skadas av själva airbagen vid en trafikincident. Vid en fordonsvältning har ett bälte också en avgjort skyddande effekt då kroppen hålls kvar i fordonet även om fönsterrutor krossas.

Vi i MHF-Ungdom har stor förståelse för ungas önskan att köra A-traktorer med samma hastighet som mopedbilar det vill säga 45 kilometer i timmen. De flesta A-traktorförare har AM-kort vilket ger dem möjlighet framföra just mopedbilar med den högre hastigheten.

Väljer man köra en modern och därmed krocksäkrare personbil ombyggd till A-traktor blir hastigheten dock begränsad till just 30 kilometer i timmen med irritation från medtrafikanter, inte minst i tätortstrafik. Vi ser gärna att bägge fordonstyperna får 45 kilometer i timmen gräns och krav på användning av bälte.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Sörmländska förare i hantverksbilar slarvar mest med bilbältet – NTF-basen: "En machogrej"

Insändare: Var rädd om livet och använd reflexer

Oväder skapar trafikproblem: "Vi uppmanar trafikanter att ta det försiktigt"

Regionrådet rasar mot SJ efter tågkaoset – Monica Johansson (S): "Oacceptabelt"

Katrineholms helgresenärer prioriteras när tågen får fler avgångar

Visa fler