Hög tid att skydda de allra sköraste

Det är verkligen hög tid att skydda de allra sköraste genom att vi tillsammans betalar för den nivå på omsorg som är värdig vårt land och de människor som har byggt upp Sverige. Skriver Gösta Johnsson.

Det är verkligen hög tid att skydda de allra sköraste genom att vi tillsammans betalar för den nivå på omsorg som är värdig vårt land och de människor som har byggt upp Sverige. Skriver Gösta Johnsson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-11-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

IVO-granskningen av äldreboendena i Sverige har redovisats och kritiken är skoningslös mot Sveriges regioner och kommuner. Det som är mer anmärkningsvärt är att kritiken är helt i linje vad Socialstyrelsen rapporterat om i åratal, utan att någon reagerat med verkningsfulla åtgärder och frågan är varför?

Svaret är enkelt och huvudman stavas det pengar. Regioner och kommuner har genomfört stora besparingar inom äldreomsorgen i takt med minskat skatteunderlag. Privat äldreomsorg har trots ekonomiskt tillskott via vårt skattesystem inte heller vidtagit nödvändiga kvalitetsförbättringar för att säkra en god nivå på äldreomsorgen, exempelvis det uppmärksammade fallet med Berga äldreboende i Solna och de är inte ensamma i Sverige.

Det är tragiskt att alla besparingar som pågått under många årtionden kunnat leda till dessa problem utan att vi alla medborgare reagerar. Det går inte att skylla regeringar eller på invandring och dålig integration som SD, M och KD gör för problemen inom äldreomsorgen började innan Jimmy Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch ens var födda och inte har det blivit bättre med dessa politiker och deras agenda att "sköt dig själv och skit i andra" vilket ju blir resultatet av deras politik. Den modell som SD, M och KD utformar sin politik på har sina rötter hos republikanerna i USA (Trump-modellen) och den har en övertro på dess fördelar men är det den modellen vi ska ha i Sverige, nej absolut inte när man vet att miljontals amerikaner saknar socialt skyddsnät som effekt av den politiken. Nej den enda framkomliga vägen är att Sverige återgår till den modell som var framgångsrik tidigare - vi ska betala skatt efter förmåga.

Effekten av covid-19 är förskräcklig och viruset har också blottlagt något som också är förskräckligt - döden på våra äldreboenden. Det är verkligen hög tid att skydda de allra sköraste genom att vi tillsammans betalar för den nivå på omsorg som är värdig vårt land och de människor som har byggt upp Sverige och även värde för kommande generationer.