"För Socialdemokraterna är makten allt"

Men för Socialdemokraterna är makten allt. Januariavtalet har visat att de är beredda att göra allt för att behålla den, skriver signaturen C.E.G.

Men för Socialdemokraterna är makten allt. Januariavtalet har visat att de är beredda att göra allt för att behålla den, skriver signaturen C.E.G.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2021-08-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en intervju med SVT för en tid sedan påstod statsminister Stefan Löfven att den svenska demokratin skulle vara hotad om Moderaterna bildade en regering som tog stöd av Sverigedemokraterna. I en debattartikel skrev partisekreteraren Lena Rådström (S) att hon och många andra ”känner oro över den glidning som sker mot det odemokratiska hållet”.

Socialdemokraterna (S) menar tydligen – Om en borgerlig regering bildas som får stöd av SD då riskerar Sverige att bli en diktatur. Vad Socialdemokraterna i praktiken säger är att - allt annat än socialdemokratiskt regeringsinnehav blir en diktatur. 

Men nu ligger det ju till så här – Enda utmaningen mot en S-styrd regering i demokratiska val är någon form av M-KD-SD samarbete. Därför väljer S att utmåla en sådan utmaning som ett avsteg från demokratin. Så alla realistiska utmaningar mot socialdemokratiskt maktinnehav är antidemokratiska enligt Socialdemokraterna. 

De här uttalandena ifrån ledande socialdemokrater som öppet säger att allt annat än den nuvarande regeringen och dess stödpartier leder till diktatur, borde givetvis media reagera på. Men som oftast är det tyst ifrån systemmedia.

Men för Socialdemokraterna är makten allt. Januariavtalet har visat att de är beredda att göra allt för att behålla den. Det finns helt enkelt för många politiker och tillsatta tjänstemän som kan förlora sina förmåner. Men vad den socialdemokratiska ledningen inte tycks fatta är att – folkets inflytande, och en politisk opposition är grundläggande i en demokrati och kan inte vara hotet mot demokratin. Det är nog snarare så att hotet mot demokratin i Sverige är Socialdemokraterna.

Om S och dess stödpartier i nästa riksdagsval förlorar makten så har de bara att överlämna makten till segrarna. För så går det till i en riktig demokrati.