Fler arbetsgivare måste tillåta hemarbete

Att arbeta från köksbordet eller soffan har blivit det nya normala för många av fackförbundet Visions medlemmar.

Att arbeta från köksbordet eller soffan har blivit det nya normala för många av fackförbundet Visions medlemmar.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2020-12-05 05:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter slår fast att arbetsgivare ska se till att personalen arbetar hemifrån om de kan. Trots det uppger drygt en av tio i den region som Södermanland ingår i att de inte tillåts göra det. Arbetsgivarna i länet behöver ta ett större ansvar för att minska smittspridningen.

När restriktionerna för att minska smittspridningen nu har skärpts på många områden får arbetsplatsen och resor till och från jobbet en större betydelse. Att alla som kan arbetar hemifrån är avgörande för att vända utvecklingen. 

En färsk undersökning från Vision, där drygt 5 000 personer ingår, visar att betydligt fler inom välfärden skulle kunna arbeta hemifrån. Drygt en av fem av Visions medlemmar i den region som Södermanlands län ingår i arbetar i hemmet under mer än halva arbetstiden. Samtidigt uppger drygt en av tio att arbetsgivaren inte tillåter det, trots att det är möjligt. Ytterligare en av fyra väljer av olika skäl att arbeta på den ordinarie arbetsplatsen. Totalt skulle alltså en av tre kunna arbeta hemifrån i stället för att vara på jobbet. Arbetsgivarna i länet måste nu ta ett större ansvar för att följa föreskrifterna, som innebär att de ska se till att personalen arbetar hemifrån om de kan. 

Att arbeta från köksbordet eller soffan har blivit det nya normala för många av Visions medlemmar i kommuner, regioner, kyrkan och bolag. I huvudsak fungerar det bra. Men det finns också viktiga utmaningar. Ungefär en av fyra som arbetar på distans har ergonomiska utmaningar i form av påfrestande arbetsställningar. Endast drygt hälften upplever att ansvaret för arbetsmiljöarbetet är tydligt vid distansarbete. Risken är stor att en arbetsmiljöskuld byggs upp på många håll. Särskilt då många medarbetare inom välfärden i länet har haft en hög arbetsbelastning under lång tid.

För att minska smittspridningen och säkra arbetsmiljön i Södermanland vill Vision att arbetsgivarna ska: 

  Skapa förutsättningar för att alla som kan arbetar från hemmet.

  Ta fram en strategi för distansarbetet, utarbeta stöd till cheferna och tydliggöra ansvaret för arbetsmiljöarbetet.

  Ta tillvara dagens erfarenheter och ställ om inför arbetslivet efter pandemin.

  Löpande riskbedöma den ordinarie arbetsplatsen och åtgärda eventuella smittrisker så att de som är på jobbet kan arbeta säkert.

Nu är det hög tid för arbetsgivarna i länet att vara kreativa och lösningsfokuserade. Om fler får möjlighet att arbeta hemifrån och en god arbetsmiljö både i hemmet och på jobbet säkerställs kan smittspridningen minska och arbetsrelaterad ohälsa undvikas. 
 

Veronica Magnusson
Förbundsordförande i Vision

Emma Bernhult
Förbundsstyrelseledamot i Vision

Lars-Åke Josefsson
Förbundsstyrelseledamot i Vision