Elever gör praktik på boenden – oro för smittspridning

Unga personer är inte lika bra på att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer gällande coronaviruset. Trots det får gymnasieelever göra sin praktik på äldreboenden i kommunen. Det har fått anställda att reagera kraftigt.

Personalen på ett av kommunens demensboenden är oroliga för att praktikanter från gymnasiet ska föra med sig coronasmitta in på boendet.

Personalen på ett av kommunens demensboenden är oroliga för att praktikanter från gymnasiet ska föra med sig coronasmitta in på boendet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Katrineholm2020-09-01 07:13

En anställd ur vårdpersonalen på ett av kommunens demensboenden har hört av sig till tidningen. Anledningen är att hen och kollegorna känner stark oro för att få in coronasmitta på boendet. Detta eftersom gymnasieelever ska göra sin praktik där. Den anställda, som vill vara anonym av rädsla för repressalier, poängterar att unga inte följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer lika bra som vuxna. Av den anledningen anser hen att eleverna inte har där att göra förrän ett vaccin har kommit. 

– Vi har inte haft ett enda coronafall på vår avdelning. Ska det nu springa elever i den åldern där smittspridningen ökar är det helt åt helskotta. Det är skillnad på de gymnasieelever som ska göra praktik inom byggbranschen. De jobbar med träbitar, men vi jobbar med äldre och sköra människor, säger personen. 

Den anställda anser att praktiken borde flyttas fram till det tredje gymnasieåret, när pandemin förhoppningsvis är över. Enligt intervjupersonen är det bara elever i årskurs ett och två som i dagsläget gör praktik på det aktuella boendet. 

– Det är knappt att jag vill gå och jobba med anledning av det här. Kommer smittan in bland dementa så lär det bli massmitta. Min närmsta chef tycker inte heller att det här är okej, men direktiven kommer uppifrån, fortsätter hen. 

Kan det finnas en risk för att även unga personer som jobbar hos er i dag inte följer riktlinjerna?

– Nej, de är livrädda för att bli sjuka och dessutom använder vi oss av fasta vikarier som vet vad som gäller. Men elever i gymnasieåldern åker buss, festar och struntar i att hålla avstånd till varandra, vilket är riskfyllt. Släpper de in praktikanterna nu kan de inte beklaga sig senare om det får allvarliga konsekvenser. Då har de haft möjlighet att stoppa det. 

David Rytter är rektor på Katrineholms tekniska college, KTC, som vård- och omsorgsprogrammet tillhör. Han tycker inte att praktikanterna är ett problem. 

– Folkhälsomyndighetens riktlinjer ska följas oavsett vilken arbetsplats du är på. Eleverna får också en introduktion av personalen av vilka riktlinjer som gäller på den aktuella arbetsplatsen. Uppvisar man symptom ska man vara hemma minst två dagar efter att man blivit symtomfri, säger David Rytter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!