Dyra friskvårdsavtal gör tandvård till en klassfråga

Att folktandvården i Katrineholm har mage att utnyttja sina kunder i utsatta grupper genom att chockhöja dyra friskvårdsavtal. Skriver insändarskribenten.

Att folktandvården i Katrineholm har mage att utnyttja sina kunder i utsatta grupper genom att chockhöja dyra friskvårdsavtal. Skriver insändarskribenten.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2021-01-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tandvård idag är en klassfråga. Här ligger vikten i om du har råd att bibehålla friska tänder.
Att folktandvården i Katrineholm har mage att utnyttja sina kunder i utsatta grupper genom att chockhöja dyra friskvårdsavtal utan att man har möjlighet att godkänna innan det nya avtalet träder i kraft.

Man skickar alltså ut ett nytt avtal när det nya avtalet redan börjat gälla, ingen framförhållning eller möjlighet att hinna ta ställning till om man godkänner det nya avtalet med prishöjning. Här har man alltså höjt ett avtal med 300 procent.
Priset gäller omgående eller har redan börjat gälla veckor innan du mottagit brevet om nytt avtal.

Visst kan du säga upp avtalet. Men du får betala för två månader istället för en månad då brytdatum redan passerat. 
Här ska man alltså betala för en höjning man inte godkänt. Folktandvården bör se över sina rutiner.
Man kan inte skicka ut ett nytt avtal med en höjning på 300 procent utan att man som privatperson får ta ställning till om man godtar det nya avtalet. Man bör få signera ett nytt avtal om man godkänner höjningen. Det här är under all kritik.

För att ha råd med tandvård får du inte vara sjuk eller ha en diagnos som gör att du behöver äta dyra mediciner för att klara av vardagen.