Det finns plats för både varg och skyddade får

Det är viktigt att förebygga vargangrepp på får, skriver Miljöpartiets representanter.

Det är viktigt att förebygga vargangrepp på får, skriver Miljöpartiets representanter.

Foto: Malin Hoelstad/TT

Insändare2021-06-21 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en insändare undrar Hans Gabrielsson hur Miljöpartiet ställer sig till vargen i det svenska landskapet.  

Människan har inte rätt att utrota andra djurarter. Vi ska ta ansvar för att bevara livskraftiga stammar av de arter som hör hemma i vårt lands natur, däribland vargen. Det tror vi de flesta håller med om. 

Att en del vargar angriper får sker inte i alla vargrevir, men är ändå viktigt att förebygga. Senaste statistik från Viltskadecenter visar att 12 får dödades, skadades eller saknas efter vargattacker i Sörmland under 2019. Ett väl uppsatt fårnät kring hela fårhagen ger oftast tillräckligt skydd. Rovdjursavvisande stängsel med eltrådar är ännu bättre. Fårägare kan få bidrag till sådana stängsel och hittills har alla i Sörmland som sökt bidrag fått det från länsstyrelsen. Det är ett bra sätt att stödja fårskötseln. Jordbruksverkets statistik över antal får och fårägare visar att fårskötseln inte minskar. Inte ens i Värmland, som är Sveriges vargtätaste län, är antalet får mindre idag än innan vargen återkom på 80-talet. 

Lantbrukare ska stödjas, både förebyggande med viltstängsel och med ersättning till dem som har ekonomiska förluster på grund av rovdjursskador. Det är ett sätt av flera för att gynna ett hållbart jordbruk och värna biologisk mångfald, tillsammans med t.ex. mindre antibiotika i djurfodret och utfasning av kemiska bekämpningsmedel.