Katrineholmsbor har uppmärksammat att det i dikena utmed västra förbifarten, förbi Gersnäs, ligger mycket skräp. Det handlar om sopsäckar, virke, plast och annat bråte, som delvis verkar ha blåst av när människor varit på väg till soptippen.
– Det ser förskräckligt ut och det är ingen bra reklam för Katrineholm. Kommer man som genomresande undrar man till vilken planet man har kommit. Jag har aldrig sett så mycket skräp, så vi borde döpa om Katrineholm till Latrineholm, säger invånaren Ulf Karlsson.
Nedskräpningen slutar inte där. Även Lövåsen är drabbat. När tidningens reportrar besökte området mellan Mio och Biltema i fredags var det fullt med plastskräp, toalettpapper, ett bord, stolar och annat avfall. Utmed Uppsalavägen låg även en begagnad madrass.
Katrineholmaren Ioan Laietu besöker Lövåsen en eller flera gånger varje vecka.
– Det är skräpigt runt alla vägar här. Det borde städas upp, säger han.
En annan katrineholmare är Hanna Brisander. Hon håller med om att det är skräpigt på Lövåsen, men tycker att det finns värre ställen.
– Västra förbifarten är asskräpig. Återvinningsstationen på Teatergatan ser också bedrövlig ut.
Hanna Brisander stör sig på nedskräpningen, och konstaterar att folk slänger sina sopor på de mest konstiga ställena.
– Om Vikatippen hade bättre öppettider kanske det skulle bli bättre, säger hon.
Stefan Jansson är chef på samhällsbyggnadsförvaltningen. Han säger att kommunen inte genomför någon kontinuerlig städning på exploateringsmark, men att städning ändå utförs då och då.
– Jag har själv noterat att marken mellan Mio och Biltema är skräpig, vi får nog åka dit och städa. Området är öppet, så det blåser in skräp från alla möjliga håll. Kommunen har ansvar för en del städning, men fastighetsägarna har ansvar för sin mark. Det är viktigt att man har en ren och fräsch stad, säger Stefan Jansson.
När det gäller västra förbifarten, som är en del av riksväg 52, är det Trafikverkets ansvar att städa dikena.
– Vår entreprenör kommer att städa sträckan i mitten av maj. Det är mycket skräp som ramlar av när folk ska till soptippen, så jag funderar på hur folk surrar sin last. Det borde göras bättre, säger Peter Miinalainen, projektledare på Trafikverket.