Borttagna biljettautomater i Vingåker väcker känslor

Heli-Anne skulle åka till Stockholm på begravning när hon upptäckte att biljettautomaterna på Vingåkers station hade tagits bort. De Vingåkersbor som saknar tillgång till internet hänvisas istället till närmaste biljettombud – i Katrineholm.

"Möjligheten att leva sitt liv i den digitala världen blir allt svårare och vi som inte kan eller vill ha en smartphone utesluts från allting. Vi har inte möjligheten att välja själva längre", säger Heli-Anne Hämevirta.

"Möjligheten att leva sitt liv i den digitala världen blir allt svårare och vi som inte kan eller vill ha en smartphone utesluts från allting. Vi har inte möjligheten att välja själva längre", säger Heli-Anne Hämevirta.

Foto: Anton Swärdhagen

Vingåker2021-11-17 06:58

Heli-Anne Hämevirta bor i ett litet hus på landsbygden i Vingåker. När hon nyligen skulle åka till Stockholm för att gå på en begravning upptäckte hon plötsligt att biljettautomaterna på Vingåkers station inte längre fanns kvar. Heli-Anne har varken smartphone eller dator och kan därför inte kan köpa tågbiljett över internet. I stationsbutiken fick hon reda på att det enda sättet att få tag på en biljett för de som saknar tillgång till internet är att ta sig till biljettautomaterna i Katrineholm.

– Jag fick panik. Tåget kommer snart och jag har ingen biljett. Jag fick höra att jag borde fråga någon om hjälp så jag ringde min systerdotter och frågade om hon kunde boka en biljett till mig på nätet, säger hon.

Som tur var kunde systerdottern köpa en biljett och Heli-Anne Hämevirta kunde ta sig till begravningen i tid. Men hon tvivlar på att alla har samma möjligheter och hon är besviken på hur svårt det har blivit att ta sig fram i samhället utan de smarta mobiltelefonerna.

– Har man ingen smartphone kan man inte köpa en biljett och sätter man sig på tåget ändå riskerar man att få 1 200 kronor i böter. Möjligheten att leva sitt liv i den digitala världen blir allt svårare och vi som inte kan eller vill ha en smartphone utesluts från allting. Vi har inte möjligheten att välja själva längre.

undefined
"Möjligheten att leva sitt liv i den digitala världen blir allt svårare och vi som inte kan eller vill ha en smartphone utesluts från allting. Vi har inte möjligheten att välja själva längre", säger Heli-Anne Hämevirta.

Heli-Anne Hämevirta säger trött att hon inte vill vara någon som bara gnäller.

– Jag är 66 år så jag är inte supergammal, men det går så fort och jag hinner inte med. Man måste kunna välja att göra som jag. Jag vill prata med en människa och inte gå in på någon hemsida. Jag saknar den här kontakten med människor. När man ringer någonstans nu får man bara prata med en robot, säger hon.

Det är inte heller bara tågbiljetter som är svårare att hantera nu, menar Heli-Anne Hämevirta.

– Jag hörde av mig till adressändring för att spärra min adress, men det behövde jag ha bank-id för. Jag vill uppmärksamma det här för min och andras skull.

Socialdemokraten Caroline Helmersson Olsson från Vingåker håller med om att det pågår en alltför snabb digitalisering av samhället. Hon är orolig över de digitala klyftor som teknikutvecklingen riskerar att leda till.

– Ibland går det för fort och folk hänger inte med. Det är så dumt, säger hon.

undefined
I oktober togs biljettautomaterna på Vingåkers station bort.

Mälardalstrafik säger att det är SJ:s beslut att ta bort automaterna och menar att det inte skulle vara kostnadseffektivt för dem att utveckla ett eget system för fysisk biljettförsäljning.

– Automaterna ägs och drivs av SJ och de avvecklas successivt, vi kan inte göra något åt det. Alternativet skulle vara att vi bygger upp ett nytt system från grunden men vårt fokus är istället att det finns ombud eller digitala kanaler, säger Katarina Myrberg, pressansvarig kommunikatör för Mälardalstrafik.

Men några fysiska ombud finns inte i Vingåker. I Vingåkers stationsbyggnad kan man inte köpa tågbiljetter och Amal Jasm, som jobbar i butiken, blev lika förvånad som resenärerna när biljettautomaterna plötsligt plockades bort.

– För ungefär tre veckor sedan var de här och frågade var huvudströmbrytaren var och dagen efter var automaterna borta. Sedan dess är det minst tio personer här varje dag som frågar efter maskinen, stackars människor. De äldre har varit här mycket, speciellt på helgerna. Jag får förklara samma sak hela dagarna, vi har inte mer information än vad de har. Jag tycker synd om dem, säger hon.

undefined
Varje dag frågar kunder efter tågbiljetter i den lilla butiken i Vingåkers stationsbyggnad.

SJ meddelar att de håller på att ta bort ungefär hälften av sina biljettautomater i hela landet under hösten. Detta beror dels på att MTR från och med den 12 december kommer att överta trafikeringen av vissa orter – däribland Vingåker – men också för att de inte tycker att automaterna används tillräckligt mycket.

– Vi har hemsida, app och ombud så vi har inte märkt av någon problematik där. Det är ytterst få som köper biljett i automaterna och det är en trend vi har sett under flera år. Det är betydligt smartare för våra resenärer att vi tar bort automaterna och istället investerar i digitala lösningar, säger Anton Almqvist-Källén, presskommunikatör på SJ.

Vad kan de som inte har tillgång till smartphone göra för att köpa en tågbiljett i Vingåker?

– Har man ingen smartphone kan man ringa till vår kundtjänst och få en biljett skickad till sig över sms.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!