Även inom E-handeln behöver arbetsmiljön vårdas

Det som det vittnas om i ETC:s granskning av Nätapoteket Apoteas lager i Morgongåva är allvarligt. Så ska inte människor behöva ha det på jobbet.

Det som det vittnas om i ETC:s granskning av Nätapoteket Apoteas lager i Morgongåva är allvarligt. Så ska inte människor behöva ha det på jobbet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-11-30 05:11
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

E-handeln växer, ibland så att det knakar. Paketterminaler, utlämningsställen och lager har mycket att göra. I en av pandemin hårt drabbad ekonomi ger det nödvändiga tillfällen till jobb och försörjning. Hela branschen behöver lagerarbetare, lastbilschaufförer, logistiker och teknikkunniga. 

Denna verksamhet är här för att stanna. Människor uppskattar att kunna beställa hem matkassar, läkemedel och teknik. Och även om det kan finnas miljöskäl att fundera över hur en del varor produceras och levereras är e-handeln en bra sak. I synnerhet under pandemin, när det är klokt att undvika fysiska butiker. 

Dagens Nyheter (27/11) berättar att Arbetsmiljöverket har inspekterat 435 paketterminaler och utlämningsställen. Enligt Eric Storbjörk, arbetsmiljöinspektör, har åtta av tio arbetsplatser brister som behöver åtgärdas. 

Typ av problem och allvarsgrad skiljer sig från arbetsplats till arbetsplats. En hel del handlar om bristfällig dokumentation. Flera företag saknar riskbedömningar av arbetsmiljön. Ibland sviktar också regelefterlevnaden när det kommer till truckkörning. Det kan leda till allvarliga olyckor. 

Tunga lyft förekommer sällan på terminalerna, i stället handlar det om många lyft av små paket. Sådant kan ge skador på bland annat ryggen. Arbetsmiljöverket pekar på att både de granskade företagen och personalen på flera håll saknar kunskap om hur sådana skador förebyggs. Att ta hjälp av ergonom för att lära ut mer om detta behöver inte kosta mycket. Olika typer av tekniska anordningar kan också minska kroppsarbetet.

Förebyggande av arbetsskador kan bespara arbetsgivare och samhälle en del pengar. Utöver att drabba den anställda hårt så är sjukskrivningar och nyrekryteringar samhällsekonomiskt dyrt.

Arbetsmiljöverket kommer också inspektera andra delar av e-handelskedjan: lagren. De arbetsplaster som redan granskas visar en del brister säger Storbjörck till DN.

Och det finns skäl att vara vaksam. Nyligen avslöjade tidningen ETC att nätapoteket Apoteas lager i Morgongåva lämnar en del att önska när det kommer till arbetsklimatet. Anställda vid lagret, både nuvarande och tidigare, är alla anonyma och vittnar om en stressig och hotfull tillvaro. Det handlar även om hotfulla sms från chefer och sexuella trakasserier.

Stressen, menar de anställda, är skälet till flera olyckor det senaste året. Personal har sprungit i trappor och lagerlokal för att hinna med beställningar och varupackande. Det har resulterat i att vissa ramlat och slagit sig, ibland väldigt allvarligt. En del medarbetare har också blivit sjukskrivna på grund av utmattningssyndrom.

I lagret finns också övervakningskameror. Enligt Apoteas ägare Pär Svärdson är de där för att kunna uppmärksamma om paket försvinner. Men personal säger att kamerorna också används för att övervaka de anställda. Det vittnas om att toaletter låsts efter att vissa anställda suttit där längre än vad arbetsledningen på lagret ansett nödvändigt. Den typen av missförhållanden ska inte förekomma på en arbetsplats.

Det avslöjade är en påminnelse om hur viktigt det är med fria medier som granskar företag och avslöjar missförhållanden, liksom starka fackföreningar som kan bevaka de anställdas rättigheter. Och att arbetsrätten inte ger långtgående maktobalans till arbetsgivarens fördel.