Allergifria förskolor borde finnas i kommunen

Förr fanns det i kommunen speciella avdelningar inom förskolan för barn med allergi/astma. Idag finns det inga såna avdelningar att tillgå i kommunen. Skriver insändarskribenten.

Förr fanns det i kommunen speciella avdelningar inom förskolan för barn med allergi/astma. Idag finns det inga såna avdelningar att tillgå i kommunen. Skriver insändarskribenten.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2020-09-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förr fanns det i kommunen speciella avdelningar inom förskolan för barn med allergi/astma. Idag finns det inga såna avdelningar att tillgå i kommunen. Varför kan man fråga sig då? Är det en kostnadsfråga, ett minskat behov? 
Vad är argumentationen för att dessa speciella avdelningar inte längre finns? Är det nyttigt för barn att vistas i miljöer där de utsätts för allergener?

Kanske tycker man att det är onödigt, de kommer utsättas för detta i andra miljöer ändå? I affären, på lekplatsen etc.
Men vistas barnet där åtta timmar om dagen? Nej. Så är det såklart inte. Kan man inte se till barnets hälsa under de timmar de vistas på förskolan. Bör inte förskolan vara en plats där barnet ska må bra och föräldrarna ska kunna känna sig trygga att lämna och hämta barnet.

Istället ska man medicinera barnet varje dag med till exempel antihistaminer som kan göra barnet trött. Det blir även en kamp varje morgon att ge barnet medicin. Detta på grund av avsaknaden av allergifria förskolor.

Jag anser att det bör finnas avdelningar där personal och barn inte har pälsdjur i hemmet, rökfria, där det inte används parfym eller andra parfymerade hygienartiklar som kan framkalla allergi. En retningsfri miljö för barn som är allergiska mot pollen, födoämnen, kvalster och pälsdjur etc. Man borde se till barnens bästa, barn med allergier, astmatiker och barn som är extra infektionskänsliga. Är det för mycket begärt att det ska finnas i alla fall en avdelning i kommunen där fokus ligger på astma och allergi?