Äldreomsorgen är en vardagsfråga!

Alla med behov av äldreomsorg ska få den utförd med bästa omsorg och kvalité, inte bara 40-talisterna, skriver Joha Frondelius (KD).

Alla med behov av äldreomsorg ska få den utförd med bästa omsorg och kvalité, inte bara 40-talisterna, skriver Joha Frondelius (KD).

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-09-22 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kristdemokrater har tydligt visat med vår politik att äldreomsorgen inte är en valfråga utan en vardagsfråga. Vad är skillnaden? Jo, att få läsa om regeringens uppvaknande under pandemin för hur politiker sköter svensk äldreomsorg är häpnadsväckande. Visste inte S och MP hur ansträngd personalsituationen ser ut på många håll eller att tid för omsorg är satt på undantag före det praktiska göromålen? 

Och nu börjar det hagla vallöften där allt som inte fungerar ska lösas med några extra miljarder. Personalsituationen med delade turer, behov av fler utbildade och få som vill jobba inom äldre och handikappomsorgen borde budskapet nått regeringen för länge sen. Nu krävs det mer pengar och insatser för att möta den stora gruppen 40-talister som kommer behöva kvalitativ omsorg, så uttryckte Kommunals ordförande Tobias Baudin. Det borde ha varit känt länge att alla med behov av äldreomsorg också ska få den utförd med bästa omsorg och kvalité, inte bara 40-talisterna.

Läs noga vad regeringen lovar till äldreomsorgen. Mycket av löftena ska ske om några år! Vad som händer idag är precis som förut. Kommunen har ansvar för skola, vård och omsorg. Pengarna som regeringen nu lovar kommun och region finns ingen garanti att det hamnar hos äldreomsorgen. Kanske kommer en del av pengarna i Katrineholm hamna i kostnadsökningarna för nya kommunala fastigheter. Äldreomsorgen är en vardagsfråga, inte en valfråga!