Kreativa lösningar när skolorna coronastängs

Kommunens nior får i höst ingen inbjudan till öppet hus i gymnasierna. På grund av corona hålls dörrarna stängda för sådana informationstillfällen – men alternativ är på gång.

Öppet hus i gymnasierna, som här för ett par år sedan, ställs i år in på grund av corona.

Öppet hus i gymnasierna, som här för ett par år sedan, ställs i år in på grund av corona.

Foto: Cecilia Tuohy/Arkiv

Katrineholm2020-09-15 06:18

Det är på grund av smittrisken, Folkhälsomyndighetens rekommendationer och påbudet om maximalt 50 personer i folksamlingar som gymnasierna denna höst avstår från inbjudan.

– Vi är många utbildare som brottas med det här just nu. Vi vet att öppet hus är en viktig faktor i gymnasievalet, framför allt för tjejer, beklagar Mikael Örning, en av rektorerna på KTC.

Katrineholms tekniska college, Duveholmsgymnasiet och Lindengymnasiet står alla bakom beslutet att ställa in. Ursprungligen planerades för öppet hus under två lördagar i oktober.

Beslutet är förståeligt men tråkigt, tycker Ida Söderling, en av Järvenskolans studie- och yrkesvägledare. 

Öppet hus brukar vara en uppskattad möjlighet och en stor hjälp för nior som ännu inte bestämt sig för vilket program eller skola de ska välja nästa år.

– Jag tror att det är jättebra för dem att genom ett besök få en känsla för programmet och skolan, och dessutom få en chans att träffa elever som går där och prata med lärarna, säger Söderling.

Ansökningsprocessen inför gymnasiet startar i slutet av januari nästa år. Med öppet hus brukar många niors val av gymnasiestudier gå in i skarpt läge.

På Järvenskolan utökar nu studievägledarna informationen om programmen i de vägledningssamtal de har med eleverna. Trots corona är dock niorna fortfarande välkomna att under skoltid "skugga" elever på gymnasiet.

– Det kan vi fortsätta med eftersom det normalt handlar om ganska små elevgrupper. Genom skuggningen kan de i verkligheten se vad de eventuellt ska söka till, säger Örning.

I kompensation för de inställda öppet hus-tillfällena arbetar gymnasierna nu fram information till niorna på annat sätt.

– Vi behöver vara kreativa. Bland annat ska vi spela in filmer där gymnasieelever intervjuas om programmet och skolan de går på. Alla program ska ges samma möjlighet till det. Det blir ett informationspaket som är gemensamt för alla gymnasierna, säger Mikael Örning.

Perioden för att ansöka till gymnasiet pågår mellan den 20 januari och den 15 februari.

I mitten av april sker en preliminär antagning, grundad på niornas höstterminsbetyg. Syftet med den preliminära antagningen är att underlätta gymnasiernas planering.

Den slutliga antagningen inför gymnasiestarten sker i sommar, den 1 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!