Nedläggningen av Sigridslunds skola betyder inte att Årdalabygden somnat in. Sommarens serie Rådslag i Årdala med författaren Anita Goldman i spetsen gav kraft tillbaka efter energin som försvann vid skolavslutningen. Tre lördagar och en söndag styrde hundratals intresserade, närboende och långväga, till Årdala kyrka och Sigridslunds skola för att vara med, lyssna och diskutera.
Anita Goldman och fler med henne hoppas på en fortsättning. Och att Flen inte räknar för snävt i kronor och ören utan vill vara med och räkna in en PR-mässig vinst för hela kommunen som fortsatt liv i och kring Sigridslund skulle innebära.
Sigridslund åt bygden! lyder uppropet undertecknat av 124 personer (Årdalabor och tillresande vänner) med önskemålet att den nedlagda skolan får utvecklas till ett kultur-, kurs- och aktivitetscentrum. Det skulle betyda att Årdala fortsätter vara en levande glesbygd och att skolbyggnaden behålls som säte för kunskap och kultur.
I ett följebrev till uppropslistorna som kom till kultur- och fritidsförvaltningen i går skriver Anita Goldman att kommunen skulle få ”mycket för pengarna”. Hon hoppas på ett snart besked för att kunna gå igång med förberedelserna för nästa sommars aktiviteter.
Berit Robrandt Ahlberg, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, har mött Anita Goldman, Studiefrämjandet och andra intressenter vid ett tillfälle för diskussion om en fortsättning med kulturevenemang vid Sigridslund.
– Sven-Olof Juvas har nu uppdraget att jobba vidare för att se på olika ingångar. Till ett nytt möte i november är också bygderådet inbjudet.
När beslut togs om skolnedläggningen ingick att Sigridslunds kulturhistoriska värde ska tas till då Årdalaygden utvecklas.
– På det uppdraget har vi nu börjat lite smått, säger Berit Robrandt Ahlberg. Var det kommer att sluta är för tidigt att säga. För det handlar ändå också om ekonomi.