Börser backade efter virusvarning från Apple

Oron för de ekonomiska effekterna av det nya coronaviruset har förnyats sedan elektronikjätten Apple varnat för en intäktssmäll.

Stockholmsbörsens breda OMXS-index backade 0,7 procent på tisdagen – i linje med ledande Europabörser.

18 februari 2020 09:09

Verkstadsaktier med exponering mot Kina pressades hårt. Aktierna i Atlas Copco och SKF föll med 1,7 respektive 1,4 procent. Även telekomtillverkaren Ericsson följde med nedåt och tappade 0,6 procent. Mest nedåt i kraft av indextyngd drog verkstadskoncernen Sandvik vars aktie gick ned 1,6 procent.

Nedgången bromsades av läkemedelstillverkaren Astra Zeneca och tobakstillverkaren Swedish Match som steg 2,2 respektive 1,5 procent.

Aktien i belysningskoncernen Fagerhult rasade nästan 10 procent efter ett förslag om sänkt utdelning i bokslutet för 2019, i övrigt präglat av halverad vinst och pressad lönsamhet.

Apple meddelade sent i måndags svensk tid att det nya coronavirusets effekter på produktionen och försäljningen i Kina kommer att slå mot bolagets intäkter under det första kvartalet i år.

Beskedet sänkte ledande Asienbörser och marknadsoron spred sig till den europeiska marknaden. DAX-index i Frankfurt backade 0,8 procent, FTSE100-index i London gick ned 0,7 procent och CAC40-index i Paris tappade 0,5 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!