Anna-Lisa Råström

11 mars 2019 15:50

Anna-Lisa Råström avled den 2 februari i en ålder av 100 år. Hon var en mycket pigg och vital dam långt upp i 90-årsåldern. Det var i samband med hennes flytt till Yngaregården för några år sedan som Björkviks hembygdsförening fick en riktig kulturskatt, Anna-Lisas tidningsurklipp från bygden noggrant sorterade och daterade i många pärmar från 1960-talet till nutid. Det är händelser, artiklar, referat, familjenotiser men även skolmatsedlar och mycket annat. Tillsammans ger det en tydlig bild av livet i Björkvik under olika år.

Anna-Lisa var gift med ”Drosk-Ivar” Råström som 1945 startade sin taxiverksamhet och även hade bensinförsäljning vid villan mitt emot brandstationen i kyrkbyn. Han höll på i 32 år fram till 1977 med bara en veckas sammanhängande semester. Det blev Anna-Lisa som fick ”passa telefonen”, eftersom kunderna kunde ringa när som helst och beställa en droska. I början skjutsade han ofta provinsialläkare Per Hansson på hembesök kvällstid på dåligt plogade och isiga grusvägar. Det blev sjuktransporter, skjuts av ungdomar till dansbanor i trakten men även långfärder till Stockholm eller Lysekil och från 1963 även skolskjutsar.

Anna-Lisa lärde på det här sättet känna bygdens invånare väl och hon började samla tidningsurklipp och sammanställa. Något som hon fortsatte med sedan taxirörelsen avvecklats och maken avlidit.

Ett stort tack till Sture och Ewy med familjer för att hembygdsföreningen fick denna samling till vårt arkiv!

För Björkviks hembygdsförening

Inger Bergqvist, ordförande

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rosel Jern