Amazon har köpt mer mark i Eskilstuna också

Först kom beskedet att Amazon köper mer mark i Katrineholm. Några timmar senare meddelades att it-giganten även köper mer mark i Eskilstuna.

18 december 2018 16:36

Amazon Data Services Sweden AB meddelade förra veckan att man gått live med sina datacenter i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm. I dag kommer nästa nyhet med bäring på molnjättens närvaro i Eskilstuna.

I Eskilstuna Logistikpark i Kjula äger bolaget redan drygt 200 000 kvadratmeter mark. Ungefär en tredjedel av ytan är bebyggd. Köpet som undertecknades i stadshuset på tisdagseftermiddagen ger Amazon ytterligare 123 000 kvadratmeter, alldeles intill det befintliga markinnehavet. För det betalar Amazon ett kvadratmeterpris på 250 kronor vilket ger kommunen en intäkt på 30,7 miljoner kronor.

På kort sikt väntas inte köpet göra någon skillnad beträffande arbetstillfällen. På längre sikt är det dock en mycket bra affär enligt Manuel Bränderborn, marknadschef på Eskilstuna Logistik och Etablering AB (ELAB)

– Logistikbolaget ser fram emot framtida investeringar vilket i sin tur bidrar till nya arbetstillfällen inom digitala framtidsyrken, förutom hundratals byggjobb under uppbyggnadsfasen, säger Manuel Brändeborn.

ELAB:s vd David Hofmann ser också den långsiktiga nyttan, både för Eskilstuna och för bolaget.

– För Amazon handlar det mer om att säkerställa sina expansionsmöjligheter framåt och över tid. Jag är självklart mycket positiv till investeringen och utveckling som bekräftar Amazon Data Services långsiktiga närvaro och viktiga satsning i Eskilstuna, och Mälardalsregionen, säger han.

Frågan om marken kan komma att användas för att uppföra en lagerbyggnad, avsedd för Amazon.coms eventuella e-handelstart, besvarar David Hofmann kort.

– Nej, det här är kopplat till datacenterbolaget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Larsson