Amatörer och proffs gör musikal tillsammans

Skollediga barn har lärt sig spela teater med kända skådespelare. Nu visas föreställningen ”Reskamraten” på utomhusscenen i Folkets park.

16 juli 2019 20:16

Skådespelarkvartetten Mia Poppe, Johanna Widén, Niclas Strand och Thomas Widén har gjort många föreställningar i Folkets park. Nytt för i år är att de har utökat ensemblen till hela 19 personer, med både amatörer och proffs. Tillsammans ska de spela ”Reskamraten”, skriven av H.C. Andersen.

På scenen medverkar åtta barn som har fördjupat sig i teater på sommarlovet i Vingåkers kommuns satsning på gratisaktiviteter för skollediga barn.

– Det är fantastiskt att kommunen erbjuder barnen gratis teaterskola. Alla barn som ville var välkomna, säger Niclas Strand.

Barnen är mellan tio och tolv år och nästan alla bor i Vingåker. I två veckor har de spelat teater sex timmar varje dag.

– Det bästa är att få spela teater och sjunga, säger Amanda Stensson.

På onsdagskvällen är det dags för premiär då den första av totalt tio föreställningar visas. Viss nervositet finns i gruppen, men inte så att det hämmar de unga skådespelarna.

– Publiken vet ju inte hur det ska vara så det gör inget om det blir lite fel, säger Linn Jeppsson.

En så pass stor ensamble har inneburit en del utmaningar, framförallt med att få en bra ljudbild. Tanken var att alla skådespelare skulle ha varsin mikrofon i form av en mygga. Det visade sig vara lättare sagt än gjort och till slut hittade ensemblen en lösning där vissa myggor växlades mellan skådespelare.

Det är mycket folk på scenen att hålla koll på för regissören Mia Poppe. Alla roller har repliker.

– Barnen har varit helt fantastiska. De har haft stort tålamod, säger Niclas Strand.

Han uppskattar blandningen av skådespelare, där några nyligen har studerat teater och andra har lång erfarenhet.

– Barnen ser upp till ungdomarna som är med.

Trots det opålitliga sommarvädret spelas familjemusikalen utomhus.

– Det är självklart för oss att göra en utomhusproduktion varje år, säger Niclas Strand.

Scenen har visserligen ett tak, men publiken sitter under bar himmel, vilket kan orsaka problem vid skyfall.

– Är det katastrofväder så kan vi gå in. Men där har vi ingen scenografi. Vi brukar fråga publiken om de vill komma en annan dag istället.

Följer du väderprognoserna nu?

- Jag tittar upp mot himlen istället. Även om det regnar en hel dag kan det bli en jättefin kväll, säger Niclas Strand.

Förhoppningen är en stor publik och att projektet med sommarlovslediga barn ska bli ett återkommande projekt. I förlängningen vill han gärna se mer sagor i parken, med högläsning, teater och andra relaterade aktiviteter.

0150-72883

Medverkande

Teaterskolans barn: Lily Hamegård, Nils Christensson, Lovidia Widén, Svea Skog, Amanda Stensson, Felicia Lundgren, Alvin Poppe och Linn Jeppsson.

Skådespelare: Göran Thorell, Ruben Lundström, Ida Wadman, Eddie Pedersén, Micke Andersson, Mia Poppe, Eva-Stina Öhlin, Niclas Strand, Selma Cesmeli.

Musiker: Johanna och Thomas Widén som också har skrivit musiken.

Regissör: Mia Poppe

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Järperud