Allt fler väljer att binda räntan på bolån

De allra flesta väljer rörlig ränta enligt SEB:s senaste undersökning. Men intresset för att binda räntan ökar.

Malin Hlawatsch, vice vd på Sörmlands sparbank med placering i Katrineholm och Nyköping.

Malin Hlawatsch, vice vd på Sörmlands sparbank med placering i Katrineholm och Nyköping.

Foto: Stina Järperud

Sörmland2019-10-14 04:30

SEB:s boprisindikator för oktober visar att 60 procent tror på stigande priser på bostäder och det är den högsta noteringen sedan 2017. 

– Det är bra tryck på bostadsmarknaden och vi ser en ökad efterfrågan på bolån, säger Ann Bratt Karldén, privatmarknadschef på SEB i Eskilstuna.

Undersökningen bygger på 1 000 intervjuer och visar att de allra flesta väljer att ha rörlig ränta. 24 procent har valt rörlig ränta medan 18 procent har bundit den. 20 procent har en kombination av fast och rörligt. 36 procent uppger att de inte har några lån och 2 procent har svarat att de inte vet.

– Skillnaden mellan rörlig och bunden är extremt låg idag. Ibland är det till och med billigare att binda än att ha rörligt, säger Ann Bratt Karldén.

Sju procent av dem som har helt eller delvis rörlig ränta svarar att de planerar att binda räntan inom de närmaste tre månaderna. Det är en trend som även SBAB rapporterar om. Där valde 75 procent rörlig ränta under 2018. I september 2019 var siffran betydligt lägre med 68 procent. Även riktigt långa bindningstider mellan fem och tio år har ökat från en till tre procent under samma tidsperiod och bindningstider mellan ett till fyra år har ökat från 23 till 29 procent.

– Vårt officiella råd är att välja 50/50. En del kunder vill binda allt, men då rekommenderar vi att binda på olika tidpunkter, säger Ann Bratt Karldén.

Hon påpekar också att den som vill binda räntan med ett längre tidsperspektiv, bör tänka på hur länge man planerar att bo kvar.

– Behöver man lösa ut de bundna lånen så får man betala en räntekompensation. Men i vissa fall kan man ta med sig de bundna lånen till nästa boende. 

På Sörmlands sparbank väljer många kunder en kombination av olika löptider enligt Malin Hlawatsch, vice vd med placering i Katrineholm och Nyköping. 

– Rörlig ränta på en, två och tre år har alltid varit populära men nu är min känsla att allt fler väljer tre och fem år eftersom prisskillnaden har minskat, säger hon.

De senaste året har fler kunder visat intresse för att binda räntan och enligt SEB:s undersökning tror kunderna att reporäntan ska höjas till 0,08 procent.

– När riksbanken höjer så blir kunderna intresserade av att sprida risken, säger Malin Hlawatsch.

På Sörmlands sparbank är man noga med att göra kalkyler för att inte kunderna ska låna för mycket. De budgeterar för en ränta på sju procent och rekommenderar att man sparar en del av mellanskillnaden när räntan är låg.

– Unga har inte alltid koll på historien. De har levt med en börs som går uppåt och med låga räntor. Vi som har några år på nacken vet hur det är att betala en betydligt högre ränta, säger Malin Hlawatsch.

Hon vill inte ge generella råd eftersom man måste se till kundens hela ekonomi. Men som exempel förklarar hon ändå att den som har ett bostadslån på 1,5 miljoner kan dela det i tre delar. En rörlig, en treårig och en med femårig bindningstid.

– Det viktiga är att man inte lägger allt på samma löptid.

Det skärpta amorteringskravet som infördes 1 mars 2018 har inte varit särskilt kännbart för sörmlänningarna utan mer påverkat storstadsmarknaden. Kravet innebär att den som tar nya lån högre än 4,5 gånger årsinkomsten ska amortera ytterligare en procent.

– Det är många som höjer sina lån för att renovera sina bostäder, bygga altan eller pool. Så det händer att det skärpta amorteringskravet infaller här också, säger Ann Bratt Karldén i Eskilstuna.

Längre bindningstider på bolån ökar, men fortfarande är rörlig ränta mest populärt.
Längre bindningstider på bolån ökar, men fortfarande är rörlig ränta mest populärt.
Valet av bindningstid

Banken SBAB har i en egen Sifoundersökning tagit reda på vad som påverkar hur människor väljer bindningstid.

56 procent svarar att de jämför räntor från olika aktörer.

33 procent gör egna efterforskningar och kartlägger hur experternas prognoser ser ut.

28 procent baserar sitt beslut på Riksbankens prognos.

28 procent gör ingen egen analys, utan tar det erbjudande som är billigast.

Hur släkt och vänner väljer att göra har minst påverkan på det egna beslutet.

Källa: SBAB:s pressmeddelande

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!